Glosa Pavla Maurera: Kdo uvaří „miliardám” turistů z Číny nezapomenutelné pokrmy?

15. říjen 2017
Glosa Pavla Maurera

Slyšel jsem v radiu od nějaké expertky na turismus, že příští rok se chystá vycestovat a turisticky poznávat svět na 700 miliónů Číňanů. To číslo si vůbec nedokážu představit! Jen pro srovnání - v celé Evropě nás žije přes 750 milionů, a to jen ve východoevropské části Ruska počítám nejméně 100 milionů lidí. Tak si teď doma u stolu okusuji tužku a přemýšlím, co přichystáme k jídlu těm „miliardám” Číňanů, až přijedou, aby obdivovali krásy naší země?

Neberte mě za slovo, protože podle statistik většina čínských turistů míří v rámci svých dovolených spíše do asijských zemí a do Ameriky, naše malá a pro ně, řekl bych, trochu nesrozumitelná miniaturní Evropa je až na třetí oblastí zájmu. Ale kdo ví, jak se to všechno bude dál vyvíjet? Stačí otevřít přímou leteckou linku Praha - Peking a už tu máme hned o několik set tisíc návštěvníků navíc! Nečekané nájezdy mi připomínají, že začínáme, stejně jako ostatní světové destinace tak trochu „běžet za vozem”.

V rámci rozvoje turistického ruchu jsme celkem snadno zjednodušili dopravu a zlevnili ubytování, ale nějak mi uniká další věc. Zamyslel se někdo, jestli se ty záplavy turistů vejdou na Karlův most a na Staromák a jestli jim taky dokážeme dát najíst a napít v solidní kvalitě, jestli jim umožníme důstojnou návštěvu toalet a jestli je nakonec neotrávíme věčným čekáním na všechno co patří alespoň k základnímu turistickému komfortu.

Dokážeme to? Praha patří mezi dvacet nejžádanějších míst na naší planetě. To je velká pochvala. Do této statistiky se počítá nejen dosažitelnost, doprava, historické památky, gastronomie a zábava, ale také bezpečnost a vlídnost vůči cizincům. Pražané se ještě nedostali tak daleko, jako třeba obyvatelé Barcelony, kteří téměř fyzicky napadají a straší nenáviděné turisty, nebo Paříž, kde mají v některých restauracích dvě jídla - jedno pro domácí a druhé pro cizince.

Češi jsou jeden z nejtolerantnějších národů na světě. Nevadí nám, když exotický turista pije pivo brčkem, nebo když si zmatení Číňané mažou koprovou omáčku přímo na knedlíky a dělají si z toho sendvič. Jsme shovívaví i k nízké toleranci Japonců a Korejců vůči alkoholu, protože jejich těla jsou méně schopna jej rychle zpracovávat a odbourat. Ovšem má otázka zní, jsme na nájezdy turistů dobře připraveni? Kvalitní pivo jim určitě načepujeme, ale já bych se přimlouval i za to, abychom je dokázali nakrmit něčím, co nám neudělá ostudu, co pravděpodobně ještě nikdy nejedli a na co už nikdy v životě nezapomenou.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio