Po kolejích nádraží v Bubnech povede ulice Nicolase Wintona, mapy ji zatím ale neznají

16. říjen 2017

Před transportem do koncentračních táborů zachránil Nicolas Winton skoro sedm set dětí. Přesto v Praze nenese jeho jméno jediná ulice, náměstí nebo park. Tohle chtějí napravit lidé, kteří připravují v chátrajícím pražském nádraží Bubny památník holokaustu. Zatím neexistující ulice Nicolase Wintona, která povede kolmo přes kolejiště, získá své jméno a bude na místě oficiálně naznačena 16. října před setměním.


Přímo z nádražní budovy v Bubnech odvysílá Český rozhlas Plus v pondělí 16. října od 16 hodin veřejnou debatu, jejímiž hosty budou mimo jiné filozof Václav Bělohradský, režisérka Helena Třeštíková, výtvarník Jaroslav Róna. Debata odstartuje happening s názvem Bubnování pro Bubny.

„Ono je to tak, že Praha má velmi přísná pravidla, jak se dá udělat nová ulice a nedá se pojmenovat žádná, která není v mapě, ale to je právě pro nás ten signál, protože jednou – zcela nepochybně – se Veletržní spojí s Dělnickou ulicí. Ty osy jsou logické a nemůže to být jinak,“ říká filmový dokumentarista a spoluautor nápadu, Pavel Štingl a dodává, že zatím bude ulice naznačena jen výtvarně. „Postavíme tady takovou stěnu, na té bude ulice napsaná a děti naznačí nápisem kde ta ulice bude.“

„Vypadá to absurdně, nicméně nemáme to v plánech jenom my. Je to plán už od třicátých let od regulace. Tady toto propojení v budoucnu vznikne,“ vysvětluje Lenka Burgerová, radní pro rozvoj Prahy 7.

autor: lsm
Spustit audio