Lejanec

Tento recept většinou najdete v kuchařkách pod názvem ovocný táč, nebo jednoduše koláč s drobenkou. Zásadní rozdíl je ale v tom, že těsto, ač je kynuté, se nerozvaluje na plech, ale musí být řídké. Receptů na podobné téma je mnoho, my jsme vybrali ten od Jiřiny Pilátové.

Budete potřebovat:

500 ml vlažného mléka
polohrubá mouka dle potřeby
2 vejce
1 kostka droždí (42 g)
1 lžíce cukru
2 lžíce sádla
špetka soli
ovoce dle chuti

drobenka:
75 g cukru
300 g hladké mouky
150 g másla

Postup:

1. Připravíme si kvásek – do vlahého mléka vmícháme trochu cukru a rozdrobíme droždí.

2. Utřeme vejce s cukrem a sádlem, přidáme kvásek a postupně přisypáváme moukou.

3. Vymíchané těsto by mělo zůstat řídké.

4. Zakryjeme a necháme na teplém místě kynout.

5. Promícháme a znovu necháme kynout.

6. Nalijeme na vymaštěný plech, případně rozdělíme na dva.

7. Lžící namáčenou ve vodě rozetřeme na tenkou placku.

8. Ozdobíme ovocem dle chuti a posypeme drobenkou.

9. Upečeme v dobře vyhřáté troubě zhruba při 180 stupních asi 40 minut, nebo dle vlastní trouby.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.