Expředsedkyně AfD zakládá novou stranu. Chce získat konzervativní voliče

16. říjen 2017

Někdejší předsedkyně německé strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová se veřejně přihlásila k nově vzniklému politickému subjektu s názvem Die Blaue Partei, tedy Modrá strana.

Informují o tom deníky Die Zeit, Süddeutsche Zeitung a server stanice Deutsche Welle.

Vznik strany už dříve potvrdil příslušný spolkový úřad, jméno Petryové ale v dostupných materiálech nefigurovalo. Formálně není zakladatelkou formace, uskupení registroval její blízký spolupracovník Michael Muster týden před nedávnými parlamentními volbami. Jeho žena Kirsten Musterová byla stejně jako Petryová donedávna poslankyní za AfD v saském zemském sněmu, nedávno ale ze strany společně s bývalou předsedkyní vystoupila.

Konzervativní a svobodomyslná

Frauke Petryová v roce 2013 Alternativu pro Německo spoluzakládala a společně s Jörgem Meuthenem stranu vedla až do zářijových parlamentních voleb. Získala pro AfD přímý mandát ve spolkové zemi Sasko, následně ale oznámila odchod ze strany. Vedly ji k tomu vnitrostranické rozpory.

Petryová zastupovala umírněnější proud a nelíbilo se jí, že se AfD posouvá čím dál více doprava. Dvaačtyřicetiletá politička a její příznivci bojují proti ilegální migraci, která podle nich podrývá evropskou kulturu, a kritizují islám. Hesla jako „Německo Němcům” nebo „Cizinci musí pryč” jsou jim ale cizí.

V rozhovoru pro deník Die Zeit Petryová dříve potvrdila, že chystá nový politický projekt. Nemusí to ale nutně být politická strana, řekla tehdy. Vedle nové strany má vzniknout také občanské fórum. „V příštích měsících představíme občanské fórum 'Blaue Wende', 'Modrá změna', kde se občané budou moci angažovat, aniž by museli vstoupit do strany,” řekla Petryová v aktuálním rozhovoru pro Redaktions Netzwerks Deutschland (RND).

Politické strany podle ní v budoucnu nebudou hrát hlavní roli. Občanské fórum by mělo mít volnější strukturu, aby se omezila organizační a byrokratická zátěž a bylo více prostoru pro věcné diskuze. Petryová chce tímto způsobem získat konzervativní voliče, pro které je AfD příliš radikální. „Modrá znamená konzervativní, ale také svobodomyslnou politiku v Německu a v Evropě,” řekla Petryová.

Logo

„Konzervativní politiku v této formě v Německu neprosazuje žádná jiná strana,” dodala politička.

Po vzoru Zelených

Marcus Pretzell, manžel Petryové a taktéž bývalý člen AfD, řekl deníku Kölner Stadtanzeiger, že Německo potřebuje celostátní verzi bavorské CSU. Nemělo by ale jít o tradiční politickou stranu, ale o uskupení ve stylu hnutí Republiko, vpřed! francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Kromě toho nacházejí „Modří“ vzory v především osmdesátých letech. Vedle „morální a názorové změny” prosazované bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem chce Petryová odkazovat na události roku 1989, kdy se angažovaní kritici systému organizovali v občanských fórech a dělali politiku. Opoziční skupiny, které tehdy v Německu vznikly, se v průběhu devadesátých let rozpadly nebo se proměnily v politické strany, jako například Svaz 90, který se později spojil se stranou Zelených.

První akce občanského fóra Modrá změna se má uskutečnit příští měsíc v Sasku. Na později je naplánovaná i celostátní akce, přibližuje Die Zeit.

Spustit audio