Robert Schuster: Všechno, nebo nic. Rakouští lidovci vsadili na Sebastiana Kurze - a vyhráli!

16. říjen 2017

V rakouské politice hrály odjakživa silnou roli barvy, jakožto symboly politických stran. Byly doby, kdy v zemi dominovali „rudí“ čili sociální demokraté, anebo se dařilo „modrým“ neboli pravicovým Svobodným.

Po nedělních volbách nastává nová éra, která je ve znamení tyrkysové barvy. Ta se stala v posledních měsících symbolem proměny konzervativních lidovců. Pro ně byla původně charakteristická barva černá, stejně tak neustálé soupeření různých vnitrostranických frakcí, ve volbách pak jeden neúspěch za druhým.

Před pádem do politické bezvýznamnosti je ve stylu „všechno nebo nic“ zachránila sázka na populárního mladého ministra zahraničních věcí Sebastiana Kurze. Ten vybaven mimořádnými pravomocemi si lidovou stranu nejenom zcela podmanil, ale bezprecedentní kampaní trvající několik měsíců ji dovedl až k přesvědčivému volebnímu vítězství.

Šéf rakouských lidovců Sebastian Kurz

Aby se ale Kurz mohl stát nejmladším spolkovým kancléřem v rakouských dějinách i benjamínkem mezi evropskými premiéry, bude muset podobnou šikovnost jako v kampani prokázat i v nadcházejících koaličních rozhovorech.

Právě v Rakousku v minulosti nejednou platilo, že průběh a výsledek povolebních jednání dokázal zcela změnit karty, které ještě krátce předtím rozdali voliči. A zpravidla to bylo zásluhou těch, kteří do nich formálně vstupovali z pozice slabšího.

Naplnit předvolební sliby

Mistrem v této disciplíně byl dlouholetý lidovecký předseda Wolfgang Schüssel, jenž v dobách, kdy byl členem vlády se sociálními demokraty, si byl vědom své politické ceny, takže jim dokázal vnutit leccos, co původně odmítali.

Logo

Schüsselovým vrcholným kouskem bylo, když se po volbách z roku 1999, v nichž skončil třetí, nakonec přesto dokázal stát kancléřem, k čemuž mu dopomohl tehdejší předseda rakouských Svobodných Jörg Haider.

A právě Svobodní by se nyní mohli opět ocitnout v roli toho, kdo vstoupí do společné vlády s lidovcem Kurzem. Budou se přitom chtít vyvarovat starých chyb, když si vybrali málo důležitá ministerstva, případně do jejich čela poslali ministry, kteří na to jednoduše neměli.

Dá se ale očekávat, že si vezmou příklad i ze Schüssela a budou hnát cenu, jíž budou muset zaplatit vítězní lidovci za společnou vládu, do patřičných výšin.

Vítěz rakouských voleb Sebastian Kurz s přítelkyní Susanne Thierovou

Dostane-li dnešní ministr zahraničních věcí skutečně pověření sestavit vládu, bude úspěch či neúspěch jeho počínání měřen tím, jak moc se mu podaří naplnit předvolební sliby o novém politickém stylu.

Rakušané mu uvěřili, že bude věcný, nebude zavírat oči před reálnými problémy země, stejně tak že skončí jakékoli diskreditování politických konkurentů. Díky němu dostali lidovci od voličů důvěru a jedinečnou příležitost, která by se už nemusela nikdy opakovat.

Sebastian Kurz si to uvědomuje. Pokud neuspěje, skončí nejenom on, ale i jeho strana.

autor: rsc
Spustit audio