Rakouští lidovci vykradli program Svobodných. Jen díky tomu vyhráli, tvrdí europoslanec Payne

17. říjen 2017

Rakušané si v neděli zvolili nové složení sněmovny. Podle stále ještě průběžných výsledků na druhém místě za vítěznými lidovci skončí sociální demokraté, kteří na třetí místo odsunuli Svobodné. Definitivní výsledky budou pravděpodobně až ve čtvrtek, do té doby komise sčítá korespondenční hlasy. Vládu by podle analytiků mohli sestavit lidovci v koalici se Svobodnými. „Pro Evropskou unii by to rozhodně nebyla dobrá zpráva. Zkomplikovalo by to rakouský hlas v Unii,“ říká europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL.

Rakouská veřejnost je podle Svobody unavená dlouholetou vládou velké koalice, ale vzhledem k výsledkům voleb se tato možnost opět nabízí. Její pokračování připouští i předseda Svobodných Heinz Christian Strache, sociální demokraté ale už oznámili odchod do opozice.

Podle Jiřího Payna ze Strany svobodných občanů se rakouští voliči výrazně přiklonili k pravicové politice. A stejně jako v jiných evropských zemích se objevila strana, která protestuje proti stávajícímu systému.


Když naposledy byli Svobodní ve vládě, zůstaly za nimi obrovské finanční skandály v Korutansku i na celostátní úrovni. Sebastian Kurz to nemá lehké.Pavel Svoboda

„Ten je založen na arogantním přístupu k občanům podle hesla ‚My víme, co je pro vás dobré, a tak vám to přikážeme‘. Je to charakteristika Evropské unie,“ soudí Payne. Připomíná také, že lidovci v podstatě „vykradli“ program Svobodných a jen díky tomu volby vyhráli.

Podle britského listu Guardian by právě to mohlo zbytku Evropy sloužit jako vzor, jak se vypořádat s pravicovým populismem. „Něco takového jistě existuje, ale populismem bych nazýval spíš povrchní přístup k politice. Pokud si někdo všímá aktuálních témat a snaží se na ně hledat odpověď, je to demokratický pokus vyjít vstříc voličům,“ upozorňuje.

Rakouská strana FPÖ (Svobodní) a její předseda Heinz-Christian Strache

Lídr lidovců Sebastian Kurz podle rakouských médií trvá na tom, že nová vláda musí být důrazně proevropská. A to i proto, že Rakousko příští rok čeká předsednictví v Radě Evropské unie. Obě strany naopak sdílejí tvrdší postoj v migrační politice.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.