V Manětíně vznikla nová výjezdová základna záchranky

18. říjen 2017

Dosud záchranáři sídlili v budově uprostřed města, odkud neměli kvůli špatnému výhledu bezpečný výjezd. Ani odpovídající zázemí, včetně garáže. Teď jsou přestěhovaní do nové přístavby hasičské zbrojnice, která vyhovuje všem jejich potřebám.

V nové základně má výjezdová skupina Rychlé zdravotnické pomoci všechno co potřebuje - místnost pro řidiče, záchranáře a pro zdravotní sestru, sociální zařízení, šatnu, sklady i společenskou místnost. A hlavně garáž. „Velkou výhodou je, že pokud provádíme údržbu nebo úklid vozidla je to ve vyhřívaném prostoru. Zároveň je vše nové. Původní prostory už byly staré,“ řekl řidič záchranář Antonín Macek.

Výjezdová skupina v Manětíně má průměrně 100 výjezdů za měsíc, tedy zhruba tři denně. A často jsou to výjezdy náročné; severní Plzeňsko se vyznačuje poměrně složitým terénem.

„Zejména v zimě je tu obtížný terén a dojezdové vzdálenosti jsou docela velké. Ze vzdálenějších míst by mohly být dojezdové časy pro pacienty neúnosné. Proto je zřízena výjezdová základna v Kralovicích, kde máme dvě výjezdové skupiny. Jedna je s lékařem a druhá bez lékaře, stejně jako tady v Manětíně,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Pavel Hrdlička.

Budova dva v jednom

Výstavba základny trvala pět měsíců a stála přes čtyři miliony korun. Ty zaplatil zřizovatel - Plzeňský kraj. „Ušetřili jsme na tom, že pozemek darovalo město Manětín a v podstatě se tu skloubily užitečné věci tím, že jsme základnu přistavěli ke stávající budově hasičů a z rozpočtu města se zrekonstruoval i zbytek té budovy. Je to vlastně jedna budova Záchranné služby a Hasičského záchranného sboru. Ty dvě služby k sobě patří. Za malé peníze Plzeňský kraj zrealizoval dobrou a užitečnou věc,“ vysvětlila krajská radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková z ČSSD.

Starosta Josef Gilbert Matuška zvolený za Občany pro rozvoj Manětínska si myslí to samé a popsal, jak záchranka v Manětíně fungovala dosud: „Na místě kde dosud Záchranka působila, nebylo při výjezdu v podstatě vidět ani napravo ani nalevo. Byli v budově, kde se současně nachází pošta, Úřad práce a bankomat. Tady v novém budou mít odpovídající zázemí nejen pro techniku, ale i pro ně samotné.“

Zdravotničtí záchranáři budou z nové základny vyjíždět nejen do příslušné části severního Plzeňska, ale i na hlavní tah z Plzně na Karlovy Vary, kde často dochází k vážným dopravním nehodám

Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje v Manětíně otevřela novou výjezdovou základnu. Dosud záchranáři sídlili v budově uprostřed města, kde neměli odpovídající zázemí. Teď jsou přestěhovaní do nové přístavby, která vyhovuje všem jejich potřebám.
autoři: kos , jik
Spustit audio