O folkloru v éteru

19. říjen 2017

Od 1. listopadu se chystá nový pořad na stanici Dvojka.

Vážený pane Pokorný,

15 srpna 2017 jste řešil stížnost posluchače o změnách v pořadu Folklorní notování, který kritizoval, že v pořadu Folklorní notování skončili pánové Zdeněk Bláha a Jaroslav Krček.
Na stránce tohoto pořadu mě zaujala poznámka, že „pořad nevkládáme do Archivu pořadů“. Kde tedy jsou pořady odvysílané od roku 1999?

Bude šance, když už tito pánové končí, jejich pořady někdy v budoucnu slyšet? Proč zrovna toto kulturní bohatství není k dispozici na iRadiu? Souhlasím také s posluchačem, že by mělo dojít k rozšíření folklorních pořadů na celostátní úrovni. Dvojka má nové hudební pořady. Rozhodně jsem přivítala pořad Je mi ctí s Janem Spáleným nebo Zapomenutí hrdinové synkopy. Velký prostor dostal Olympic – Kdo tě líbá (55 dílů) – a pro mě dost bizarní pořad Klec plná slavíků (již 84. díl!!).

To jsou pořady, které nás zevrubně informují o „popině“, kterou jsme byli krmeni za normalizace a kde některým písně opravdu nevím proč je dáván prostor, ale budiž… Mohl by však být dán podobný prostor někomu, kdo nemá nic společného s normalizačním středním proudem? Aby to bylo vyváženo hudbou, která se dříve nehrála vůbec (nechte zpívat Mišíka…), a nebo zdaleka ne tak jako Olympic.

Rozhlas musí mít v archivu nahrávky z Porty a Porta, to nebyly jen kotlíky a táboráky, ale schovaly se tam desítky umělců a natočily se stovky původní české tvorby. Ulovte prosím někoho, kdo připomene původní český folk, ale i bigbít. Když zemřel Radim Hladík, tak se média probudila, jaký to byl výborný muzikant, ale kolikrát jeho tvorbu zahráli? Stejně jako Mariána Vargu, Jiřího Bulise, Petra Skoumala nebo Petra Kalandru. Snad nebudeme muset čekat, až zemřou Luboš Pospíšil nebo Zuzana Michnová či Jiří Dědeček, aby je alespoň párkrát zahráli? Je škoda nechat prášit na písničky skupin Fleret, Nerez, AG Flek, Jablkoň, Druhá tráva, Etc. Etc… Možná by poradili kolegové z Vltavy Aleš Opekar nebo Petr Dorůžka nebo paní Holušová z Ostravy či Martin Schuster z Českých Budějovic či ostatní z regionálních stanic.

Praha se přejmenovala za Dvojku, ale pražská zůstala víc, než je zdrávo. Myslím, že bychom měli slyšet hudbu i z jiných regionů.

A to jsem zpět u folkloru! Byl vytlačen na regionální stanice a to je myslím škoda, ba přímo porušování Kodexu ČRo. Folklórní a lidová hudba nemá jinde prostor a Český rozhlas ji rozhodně nadstandardně nepropaguje. Budou mladí ještě v budoucnu zpívat svým dětem? Já už to s vnoučaty zvládám jen s CD „Nejmilejší písničky“ …

Zaujala mě ve Vaší odpovědi zmínka o novém autorském týmu folkloru na Dvojce. Nenašla jsem nikde nějaké představení těchto lidí či vysvětlení a také propagaci pořadu.

Ani o vytvoření nového pořadu, který se bude zabývat folklorem, jsem nic neslyšela. Tak mě napadá, jak jsou nové pořady propagovány….

Děkuji.

Ivana Tothová


Vážená paní Tothová,

s Vašimi kritickými připomínkami jsem seznámil šéfredaktora Dvojky Martina Gromana. Se zhruba měsíčním odstupem mohu konstatovat, že jsem zatím obdržel tři kritické připomínky ke změně dvou autorů a moderátorů pořadu Folklorní notování. Rozhodnutí pana šéfredaktora dát prostor novým lidem s jiným okruhem spolupracovníků, s jinými kapelami a zpěváky, zdá se, posluchači přijali s porozuměním. A Český rozhlas Plzeň i nadále vytváří pro pana Bláhu prostor, takže Plzeňáci (případně posluchači z celé republiky prostřednictvím internetu) o jeho pořady nepřijdou.
Informace o nových moderátorech Folklorního notování naleznete na tomto odkazu:
http://www.rozhlas.cz/dvojka/porady/_porad/471

V rozhovoru s panem Gromanem mne zajímalo, jak se chce k folkloru stavět nadále - zda tedy Folklorní notování je jediným typem pořadu, který se bude tomuto tematickému a žánrovému okruhu na Dvojce věnovat. Jsem přesvědčen o tom, že médium veřejné služby by mělo přispívat k ochraně a prezentaci autentického lidového umění a obecně tvorby vlastního národa. Tento úkol je možno zajišťovat mnoha cestami, které vedou jedním směrem. V okruhu své působnosti se zasazuji o to, aby Český rozhlas působil jako hodnototvorná národní instituce. Z toho důvodu jsem přivítal informaci o vytvoření nového pořadu, který se bude zabývat folklorem v širokém významu toho slova. Dovolte ocitovat z informace pana šéfredaktora o novém pořadu, který bude vysílán od 1. listopadu:

„Nový pořad Folklor žije! bude masovějšímu publiku zpřístupňovat folklor jako mnohem širší fenomén našich běžných životů – na jeho tradiční projevy jako veselice, masopusty, jízdy králů apod. bude hledět jako na jev, který je stále lákavý i pro nové publikum a nové nositele těchto tradic, a bude vysvětlovat, co je k tomu vede a proč to je motiv stále živý. Bude ale také ukazovat témata, kterými se folkloristika či etnologie věnují v jevech vyloženě současných, jako jsou vojenské písně, památníčky, městské legendy, žítkovské bohyně apod. Folkloru tak bude na Dvojce patřit celá hodina.“

Folklor není jen hudba, ale lidová tvorba v nejširším slova smyslu. Osobně jsem rád, že Dvojka pořad tohoto typu bude připravovat.

Věřím, že mé informace přijmete s pochopením.

Srdečně Vás zdravím!

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio