V Kyselce u Karlových Varů kácí lipovou alej. Stromy jsou nemocné a nebezpečné

19. říjen 2017

Najatá firma začala v centru bývalých lázní Kyselka kácet starou lipovou alej. Mnohé ze stromů sice pamatují éru podnikatele Mattoniho. Jsou ale nemocné a nebezpečné, a proto musí z nábřeží zmizet. Výsadbu nové aleje chce krajská správa a údržba silnic zajistit ještě letos na podzim.

Lipové stromořadí tvoří jednu z hlavních dominant bývalého lázeňského centra. Tvoří 32 stromů z přelomu 19. a 20. století. Jejich současný stav je ale velmi špatný. Dřeviny jsou napadeny hnilobou, padají z nich větve a koruny se lámou. Podle Jany Borovičkové z Krajské správy a údržby silnic za to může nedostatečná a neodborná péče v uplynulých 40 letech.

Starosta Kyselky Aleš Labík kácení lituje. I on ale uznává, že stromy jsou nemocné a pro turisty a místní obyvatele nebezpečné. „Samozřejmě se pravděpodobně objeví kritici. I ti by ale měli ocenit novou výsadbu, která pokácené stromy nahradí," řekl Labík.

Kácení stromů zahájila najatá firmy v blízkosti autobusové zastávky. Práci trojice mužů komplikuje velký provoz osobních i nákladních automobilů. Pokaždé, když kmen padne k zemi, musí ho traktor rychle odtáhnout ke straně, aby neblokoval provoz. V průběhu prací je nutné dopravu čas od času zastavit.

Majitel dřevozpracující firmy Jiří Pechar v této souvislosti říká: „Stromy pokácíme a zbylé pařezy vyfrézuje pod úroveň terénu. Větve čeká štěpkování. Kácení potrvá necelé dva týdny."

Starosta obce Aleš Labík by obnovu aleje rád spojil s úpravami celého nábřeží. Kamenná zeď tvořící břeh řeky Ohře se pomalu rozpadá. Majetkoprávní vztahy jsou ale, podle něho, u těchto pozemků složité. „Úpravy nábřeží chystáme, obec ale nákladnou investici z vlastních prostředků zajišťovat nemůže," dodal Labík.

autor: zdt
Spustit audio