Ostrov na Karlovarsku zazimoval dětský tábor v Manětíně. Znovu ho otevře na jaře

19. říjen 2017

Legendární dětský tábor v Manětíně na Plzeňsku ukončil letošní sezónu. Správa areálu odstavila inženýrské sítě a odpojila vodu. Objekty jsou uzamčené a desítky chatky bude v následujících měsících hlídat elektronický systém. Pro dospělé a dětské návštěvníky se základna otevře až na jaře.

Dětský tábor v Manětíně na severním Plzeňsku provozuje od roku 1972 Dětský dům dětí a mládeže v Ostrově u Karlových Varů. Za léta fungování se stal doslova legendou a vystřídalo se v něm několik generací ostrovských školáků. Areál je natolik oblíbený, že přežil i divoká 90. léta a radnice investovala do jeho modernizace téměř 40 milionů korun.

Pozemek tábora leží v krásné krajině, přibližně dva kilometry od barokního města Manětín. Zatímco kdysi tvořily letní základnu stany s podsadami, montovaný barák a suché záchody, dnes je všechno jinak.

Ubytovací zařízení tvoří čtyři desítky chatek s elektrickým vytápěním a klasickým sociálním zařízením. Tábor má vlastní studnu a moderní čističku odpadních vod. Tu musela správa areálu vybudovat, protože se tábor nachází v chráněném území.

Dětský tábor v Manětíně na Plzeňsku

Letní tábor Manětín funguje každoročně od května do září. A své kapacity nabízí také pro různá školení. Příští rok se v areálu odehrají dokonce dvě svatby. Rok 2017 potvrdil setrvalý zájem o manětínské letní tábory. V průběhu sezóny se v něm vystřídala téměř tisícovka dětí.

Tábor provozuje ostrovský dům dětí. Vlastníkem je ale město Ostrov. A radnice v táboře chystá další úpravy. Například v přilehlé nevyužívané střelnici. Tu ostrovští i s pozemky získali od města Manětín. V budoucnu se na staré střelnici mají odehrávat táborové hry. A přestavba má být finančně nenáročná.

autor: zdt
Spustit audio