V české společnosti se případy znásilnění a sexuálního obtěžování zlehčují, upozorňuje Apolena Rychlíková

Kariéra předního hollywoodského producenta Weinsteina zřejmě skončila, zanechala po sobě ale vlnu zájmu o případy sexuálního obtěžování. Spustila také kampaň spojenou s heslem Me Too, která odhaluje právě případy sexuálního obtěžování. „Vzrůstá vědomí závažnosti,“ říká publicista, filmařka a redaktorka serveru Alarm Apolena Rychlíková.

V kauze s Harvey Weinsteinem přední zástupci a zástupkyně Hollywoodu podle Rychlíkové odhalují prostředí sexuálního predátorství v show byznysu. „To je rozměr, který tady celu řadu let chyběl,“ vysvětluje.

Každodennost sexuálního obtěžování a zlehčování zkušeností žen také ukazuje na to, jak je problém prorostlý ve společnosti. „Je nutné upozorňovat na to, že znásilnění je velmi závažný čin s dlouhodobými následky na přeživších nebo obětech,“ dodává.

Upozorňuje také, že mediální recepce případů sexuálního obtěžování je v zahraničí na vysoké úrovni – kvalitně zpracované materiály, rozhovory na téma s odborníky a oběťmi. „U nás se mainstream až na výjimky často nechává unést optikou obviňování nebo znovuviktimizace obětí. Byla bych ráda, kdyby se minimálně v českém prostředí tohle podařilo zlomit,“ říká.


Pro posílení sebevědomí obětí je podstatné vidět i mocné a slavné ženy, které se ve svém životě potýkaly úplně s tím stejným.Apolena Rychlíková

Souhlasí také s tím, že v českém prostředí je jiný přístup k chování k ženám ve srovnání se zahraničím – vyjadřování politiků, obhroublý slovník, který je postaven na sexualizaci žen. „Vypovídá to o tom, jak jsou ženy vnímané v české společnosti,“ upozorňuje.

V případech sexuálního obtěžování se také podle ní svaluje vina na ženy, znovu se viktimizují, retraumatizují, opakuje se, že nějakým způsobem nesly podíl. „Na Facebooku jsem vyzvala některé pachatele různých úrovní sexuálního obtěžování, aby sdělili příběh a co je vedlo se tak zachovat,“ popisuje.

Česká společnost také není připravená diskutovat o tak závažných formách, jako je znásilnění – zlehčování, výsměch přichází u naprosté většiny případů.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio