Alexandr Mitrofanov: Xenie místo Alexeje. Kremelský projekt?

20. říjen 2017

Ve středu oznámila 35letá Xenie Sobčaková, novinářka pracující pro jedinou nezávislou televizi Dožď, že bude kandidovat na úřad prezidenta Ruské federace.

Všelidová volba hlavy ruského státu proběhne v příštím březnu. Kandidát musí mít přinejmenším 35 let.

Před prohlášením Sobčakové se pozornost soustředila na dvě věci. Za prvé, kdy se ozve Vladimir Putin s definitivním potvrzením své účasti v nadcházejícím klání. Za druhé, zda pustí Kreml k volbám jediného reálného opozičního politika Alexeje Navalného.

Putin se i včera vyhnul odpovědi na přímou otázku o své účasti. Zároveň Kreml zorganizoval únik informace přes ruskou službu BBC, že už padlo rozhodnutí, že se Navalnyj voleb nesmí zúčastnit.

Kreml má formální záminku, podmíněný trest pro tohoto politika. Ignoruje verdikt Evropského soudu pro lidská práva, podle něhož v obou kauzách, v nichž ruský soud takto rozhodl, došlo k porušení práva. Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin čerstvě prohlásil, že Navalného nutí Evropa Rusku stejně jako protiruské sankce.

Logo

Jedno procento

Xenie je dcera někdejšího Putinova nadřízeného, petrohradského primátora Anatolije Sobčaka. Na archivních snímcích a videích je patrné, jak výstižné je pro popis tehdejší Putinovy práce české slovo podržtaška. Xenie se s Putinem o své kandidatuře už bavila. Prý nevypadal nadšeně. Putin na přímý dotaz jen odpověděl, že to je Rusko, je v něm možné všechno, takže může kandidovat i žena.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ale byl vůči Sobčakové kandidatuře vstřícný, říkal jí domáckým jménem a měl otcovský tón. Okamžitě se aktivovaly všechny televize, které Kreml řídí a v nichž měla Xenie zákaz kvůli své účasti na opozičních protestech v roce 2012. Televize NTV, kterou občas využívá jako svůj kanál tajná služba FSB, už anoncuje na neděli rozhovor se Sobčakovou „plný odhalení“.

Logo

Prohlášení Sobčakové zaznělo ve chvíli, kdy je Navalnyj opět za mřížemi. Už předtím však emotivně vyzval Xenii, aby si ze sebe nenechala udělat „liberálního šaška“. Sobčaková sice měla v prohlášení pár poznámek v liberálním duchu, ale také oznámila, že je proti všem, vyslechne každého nespokojence a bude hlásat pravicové, levicové či jiné názory.

Listu The Guardian potvrdila, že nemá prakticky žádnou šanci na úspěch, nemá za sebou politickou stranu ani program. Podle agentury VCIOM v roce 2015 znalo Sobčakovou 95 procent respondentů, kladný vztah k ní mělo 21 procent a záporný 60 procent dotázaných.

Alexandr Mitrofanov

Jde o ozvěny její skandální pověsti v minulém desetiletí, kdy byla moderátorkou televizní reality show a plnila stránky bulváru. Podle Denise Volkova z agentury Levada Centr by ji dnes volilo 1 procento respondentů.

Xenie prohlásila, že kdyby Kreml povolil účast ve volbách Navalnému, uvažovala by o odstoupení. Jenže ví, že se k povolení neschyluje. Stále víc to vypadá jako kremelský projekt, kdy má Xenie přitáhnout hlasy těch, kteří by volili Alexeje. Pak by se řeklo, že v konkurenčních volbách měla opozice mizerný výsledek a zvítězil suverénně Putin.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.