U Kamenných Žehrovic na Kladensku hořela třídírna odpadů

20. říjen 2017

AKTUALIZOVÁNO. Třetí stupeň požárního poplachu vyhlásili hasiči v pátek večer kvůli rozsáhlému požáru třídírny odpadů v Kamenných Žehrovicích na Kladensku. V noci na sobotu se jim oheň podařilo lokalizovat, přesto zůstávali ještě celý den. Škoda bude zřejmě v řádu desítek milionů korun. Dva hasiči při likvidaci požáru utrpěli lehké zranění.

Na místě zasahovalo v sobotu ráno 56 hasičů z profesionálních i dobrovolných jednotek z regionu. V objektu hořely plasty i papír, které se hasiči snaží prolévat vodou. „Myslím si, že to bude ještě nadlouho,“ potvrdila v sobotu ráno Českému rozhlasu mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Podle jejích slov ale obyvatelům obce žádné nebezpečí nehrozí. „Byl na místě i místostarosta obce, ale žádné opatření pro obyvatele jsme nevyhlašovali,“ dodala.

Škoda bude podle Kerekové vyšší i kvůli tomu, že vedle třídírny odpadů je další provoz, kde jsou citlivé technologie. Podle dostupných informací by mělo jít o výrobu očních čoček a nitroděložních tělísek.

Zranění při zásahu utrpěl jeden profesionální a jeden dobrovolný hasič. "Profesionální hasič má popáleniny na ruce a vrátil se zpátky k zásahu. Dobrovolný má zraněné rameno," uvedla mluvčí. Hasiči zasahují i pomocí výškové techniky – včetně automobilové plošiny. Požádali také o výpomoc záchranný útvar Hlučín, detašované pracoviště ze Zbiroha, který jim poskytl nakladač na rozebírání odpadu.

Podle předběžných informací oheň způsobil zřejmě nedopalek. Vyšetřovatelé hasičů by měli přijet na místo požáru spolu s kriminalisty v pondělí.

autoři: fir , von | zdroj: ČTK
Spustit audio