Návrat do běžného života je složitější než vstoupit do války, říká Jana Hybášková

21. říjen 2017

„Všichni předpokládali: jedeš do mírové oblasti, nebude tam zase až tolik práce. Po dvou letech jsem v polovině a myslím, že je těžké představit si větší životní skok než z Bagdádu do Windhoeku,“ říká host Osobnosti Plus, arabistka a diplomatka Jana Hybášková, která v roce 2015 na postu velvyslankyně Evropské unie vyměnila válkou zmítaný Irák za klidnou oblast Namibie.

„Když jdou lidé do Iráku, jdou tam na šest měsíců, na dvanáct měsíců, na tři rotace... A já tam vydržela skoro čtyři roky a osm měsíců. Což je jedna z nejdelších dob působnosti. Pak se najednou vrátíte do normálního života. Nešla jsem ani na zdravotní prohlídku a bez jakékoli pomoci odborníků a psychologů, kteří se zabývají tím slavným postválečným stresovým syndromem, jsem začala fungovat,“ hovoří o nedávné velké životní změně a pokračuje:


Diplomatka, politička a arabistka Jana Hybášková se narodila 26. června 1965 v Praze. Vystudovala Filozofickou fakultu Karlovy univerzity, obor arabistika. V letech 1991 až 1997 působila na Ministerstvu zahraničí ČSFR a ČR, poté jako velvyslankyně České republiky, nejprve do roku 2001 ve Slovinsku a od roku 2002 do roku 2004 v Kataru a Kuvajtu. Od roku 2004 do roku 2009 byla poslankyní Evropského parlamentu, kam byla zvolena na kandidátní listině strany SNK - Evropských demokratů, od roku 2006 byla členkou řídícího výboru Světového hnutí za demokracii. V roce 2008 založila Evropskou demokratickou stranu a byla její předsedkyní až do zrušení strany v prosinci 2010. V roce 2009 se s ní neúspěšně pokoušela o znovuzvolení do Evropského parlamentu. V srpnu 2009 ohlásila KDU-ČSL, že Hybášková povede krajskou kandidátku do předčasných voleb v Královéhradeckém kraji. V březnu 2010 si s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou vyměnila místo v čele kandidátky v Praze. Ve sněmovních volbách byla stejně jako celá KDU-ČSL neúspěšná. V letech 2011 až 2015 působila jako velvyslankyně Evropské unie v Iráku, od září 2015 působí na stejné pozici v Namibii. Jejím manželem je sociolog Ivan Gabal.


Upozorňovala jsem na problém islámu už v době, kdy to byla pro všechny veliká exotika. Mám daleko větší obavy z africké migrace než z islámské migrace.Jana Hybášková

„Člověk musí mít vlastní vůli a vlastní schopnost se vyrovnat s novým prostředím. Řekla bych, že je to složitější než vstup do války. Když jdou lidé do války, stávají se soustředěnějšími. Ale takhle se vrátíte zpátky, přijdete do kanceláře a ve dvě hodiny odpoledne vám příjde říct vaše sekretářka: já mám asi nemocné dítě, asi musím jet domů. Je dvanáct hodin a vaši kolegové diplomaté jsou v té době na obědech, jsou čtyři odpoledne a slyšíte klíčky od kanceláří.

A musíte si uvědomit: to je normální život. Že tak je to normální. Že ti lidé nejsou ani blbí, ani zlí, ani neprofesionální. Mají svůj každodenní život a starosti a že takový život má dokonce větší cenu než ten bláznivý ve válečných zónách. A nezahazovat ho, nedegradovat a neříkat si: to jsou teda starosti. A umět se vrátit do perspektivy, že to jsou skutečné starosti a takto že se žije.“

Mléčná dráha na dosah

Posun do méně obydlené oblasti světa považuje Jana Hybášková za osobní návrat ke svobodě, zemi a přírodě. „Války jsou většinou tam, kde je civilizace. A po mnoha letech v civilizaci si nyní hodně rovnám život přemýšlením. Namibie má pravděpodobně asi nejkránější hvězdnou oblohu na světě. Je to místo, odkud se dá pozorovat prostředek mléčné dráhy. Člověk si téměř může sáhnout na barevnou mléčnou dráhu. Jsou kusy Namibie, kde je povrch země dvě miliardy let starý. Takže jste sám mezi hvězdami, dvě miliardy let starou historií planety, okolo vás divoká zvířata a najednou si začnete uvědomat velmi hluboce své vlastní bytí, svou vlastní opuštěnost v celém vesmíru a zodpovědnost za planetu,“ podotýká diplomatka v souvislosti s klimatickými změnami a nešetrosti lidské populace.

Jaký má Jana Hybášková vztah na dálku se svými dětmi a manželem? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí >>
autoři: bta , kte
Spustit audio