Útok hackerů na volby.cz řeší policie. Obrana je otázkou peněz, říká expert

Internetové stránky Českého statistického úřadu s průběžnými informacemi o sčítání byly nedostupné – mohl za to masivní hackerský útok. Ten ale výsledek voleb nijak ovlivnit nemohl, potvrzuje Radek Holý z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

„Útok dokáže udělat jednu jedinou věc – znepřístupnit nějakou službu,“ říká s tím, že zjistit, kdo za hackerským útokem stál, je velice obtížné, ve spolupráci s policií se tím ale budou seriozně zabývat.

Proti útokům, které jsou na servery státní správy méně časté než na servery bank nebo jednotlivých politiků, se lze bránit různými způsoby. Podle Holého je ale nutné vynaložit přiměřené finanční prostředky a úsilí.

Web volby.cz spadl krátce po čtrnácté hodině. Statistici proto odkazovali na náhradní stránky volbyhned.cz. I ten se ale potýkal s problémy. Podle úřadu šlo o typ útoku, kdy se hackeři snaží za pomoci více počítačů zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou.

Poslední pokus přišel okolo půl páté. Díky technickým opatřením se ho ale podařilo odklonit. ČSÚ už o víkendu ujistilo, že hackerský útok neovlivnil předávání ani zpracování výsledků voleb. Statistici se kvůli němu obrátili na policii a taky na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

autoři: jch ,
Spustit audio