Proti lidem jako Babiš jsme v listopadu 1989 dělali revoluci, říká poslanec Žáček

23. říjen 2017

Ve volbách zvítězilo hnutí ANO s obrovským náskokem před ODS, která za poslední čtyři roky dokázala vyrůst na 11,3 procent. To je ale paradoxně druhý nejhorší výsledek v historii občanských demokratů. „Všechno je relativní. V kontextu doby je to úspěch, vždy to ale může být víc. ODS ukázala, že je schopna se ze svých chyb poučit a obnovit svůj étos,“ tvrdí nově zvolený poslanec Pavel Žáček.

Předseda Petr Fiala prohlásil, že ODS nebude vyjednávat o vládě s hnutím ANO. „Není to otázka pro nejbližší dny, protože k ustavení vlády na další čtyři roky nejspíš dojde až po volbě prezidenta. Do té doby tu bude obrovské vakuum,“ domnívá se Žáček.

Východiskem pro další jednání by podle něj mohla být neúčast Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka ve vládě. „ODS nemá mandát, aby šla s Babišem do vlády. ANO by muselo dát jistoty pro zachování dalšího demokratického vývoje, včetně svobody médií,“ upozorňuje nestraník zvolený za ODS.

Ať rozhodne kongres

Pozice předsedy strany Petra Fialy je podle Žáčka pevná, ke změně není důvod ani vhodná doba. Kandidaturu do vedení strany přitom nevyloučil Václav Klaus ml., který v rozhovoru pro Blesk podotkl, že dostal o deset tisíc preferenčních hlasů víc než Fiala.

„ODS je demokratická politická strana a je zdravé, aby proti sobě šly osoby s různými politickými názory, ať kongres vybere. Ne jako v některých hnutích, kde je jediný kandidát,“ míní Žáček. Právě hnutí ANO považuje za antisystémový subjekt řízený jinak, než je běžné u demokratických stran, ve kterých se rozhoduje kolektivně.

Revoluce proti Babišovi

Slovenský ústavní soud těsně před sněmovními volbami zrušil pravomocné rozhodnutí soudu, podle kterého byl Babiš ve svazcích StB veden neoprávněně. Jak se na celý spor dívá bývalý ředitel Ústavu pro výzkum totalitních režimů? A zajímá to vůbec voliče?

„To je otázka. On řekl, že se tady poslední čtvrtstoletí dělalo všechno špatně, přitom v té době vyrostl. Zpochybňuje náš demokratický proces od listopadu 1989, kdy on stál na druhé straně barikády. Byl komunistou a nomenklaturním kádrem navázaným na StB. Proti takovým lidem jsme revoluci dělali,“ uzavírá Žáček.

Neškodí ODS rozpory mezi Petrem Fialou a Václavem Klausem ml. v pohledu na Evropskou unii? Na kterou stranu se přiklání? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio