Si Ťin-pching je silný vůdce a Čínu už nemůžeme vnímat jako regionálního lídra, říká analytička

24. říjen 2017

Komunistická strana Číny na závěr týdenního kongresu začala s volbou svého ústředního výboru. Na konci složitého procesu potom největší politická strana světa oznámí jméno nového čínského prezidenta. Země teď s napětím čeká, jaká jména se objeví v nejvyšších patrech čínské politiky a s jak silným mandátem z této volby vyjde staronový prezident Si Ťin-pching. „Pozice čínského prezidenta je teď hodně silná,” říká analytička Alice Rezková.

Podle východoasijského zpravodaje Davida Jakše v úterý strana rozhodla, že jméno prezidenta Si Ťin-pchinga zanese do svých stanov.

„V praxi to znamená, že jeho vize o budoucnosti Číny se teď stávají oficiální státní doktrínou. Je to naprosto nestandardní krok a čínští komunisté už nyní, v době jeho funkce a za jeho života, staví na historickou úroveň, jako ty nejoslavovanější čínské lídry historie,” říká.

V tuto chvíli je již zvoleno 205 nových členů ústředního výboru. „Z nich vzejde ta úplná špička, sedm nejvlivnějších mužů, kteří Číně de facto vládnou po následujících pět let,” popisuje Jakš.

Změna zaběhlé praxe


Prezident je už teď považován za nejsilnějšího čínského politika, úterní rozhodnutí strany to dokazuje. David Jakš

Do výkonného politbyra nyní už skoro jistě míří Liou Jün-šan. „Ten už týden předsedá kongresu, je to pravá ruka současného prezidenta. Zřejmě se tam také objeví černý kůň celé volby, Čchen Min-er, což je nový člen strany v největším čínském městě Čchung-čchingu,” tvrdí zpravodaj.

„Vztahy premiéra Li Kche-čchianga s prezidentem nejsou dlouhodobě ideální, takže není jisté, že se v politbyru objeví. Jisté naopak je, že do politického důchodu definitivně odchází Wang Čchi-šan, šéf ústřední disciplinární komise, která odhaluje a nemilosrdně trestá korupci v Komunistické straně. Tomu už je 69 let,” vysvětluje Jakš, podle kterého se nyní nehraje ve volbě pouze o příštích pět let.

„Prezident je už teď považován za nejsilnějšího čínského politika, rozhodnutí strany to dokazuje. Jeho vize a projevy se teď dostanou do školních osnov, budou se na ně odvolávat nejrůznější školitelé a podobně. Může to také znamenat, že Čína změní zaběhlou praxi, že po dvou pětiletých mandátech prezident končí ve svém úřadu,” myslí si východoasijský zpravodaj.

Si Ťin-pching zásadně inovuje stranu a její aparát, aby mohl nechat při starém to hlavní, totiž totální nadvládu čínských komunistů nad společností

Čína na křižovatce

Kongres dává podle Alice Rezkové, analytičky Asociace pro mezinárodní otázky, jakousi nálepku dalším pěti letům čínské politiky. „Tentokrát je to nějaká nová éra, globální postavení Číny jako světového hráče, se kterým se musí počítat,” myslí si.

„Čína stojí nyní na křižovatce. Celá čínská strana si uvědomuje, že musí nějak udržet legitimitu strany, zevnitř ji reformovat. Čínský prezident se tohoto tématu téměř nedotkl, pouze velmi jemně. Řekl, že by se měl čínský socialismus modernizovat do roku 2035, čímž stanovil poprvé datum, což je v čínském vnímání zásadní,” říká analytička.

Klíčový hráč


Čínská strana je takový pytel blech. Nesourodá koalice, která se snaží za každou cenu sedět pod jednou střechou. Alice Rezková

Stává se tímto sjezdem prezident Si Ťin-pching hegemonem země? „Pozice čínského prezidenta je teď vnímaná jako hodně silná, je to silný vůdce. Je otázkou, zda on je příliš silný, nebo jeho předchůdci byli spíše slabší. Po praktické stránce efektivně využívá všech nástrojů, které mu strana dává,” odpovídá Rezková.

„Čínská strana je takový pytel blech. Nesourodá koalice, která se snaží za každou cenu sedět pod jednou střechou. Čínská strana usiluje o to být konsenzuální. Prezident prakticky pouze používá nástroje, které mu strana dává,” tvrdí analytička.

„Když si v Číně někdo kýchne, na druhé straně světa se to otřese. Nemůžeme už Čínu vnímat jako okrajového regionálního lídra, ať už se jedná o ekonomiku, životní prostředí, nerostné suroviny a celou řadu dalších oblastí.

autoři: všt , bur
Spustit audio