Američané věří, že se provinil spíš Harvey Weinstein než Donald Trump

24. říjen 2017

Z nového průzkumu veřejného mínění ve Spojených státech plyne, že většina amerických republikánů věří, že řada obvinění vůči hollywoodskému magnátovi Harveymu Weinsteinovi kvůli údajným sexuálním deliktům je věrohodná. Jen málu z nich ale připadají založená na pravdě podobná obvinění vůči prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Píše se o tom britský deník Independent. Z průzkumu společnosti YouGov a internetového portálu Huffington Post plyne, že o nařčeních vůči Weinsteinovi nepochybuje nadpoloviční většina dotázaných Američanů bez ohledu na politickou orientaci. S přihlédnutím ke stranickým sympatiím jde o 61 % všech republikánů a 69 % voličů Demokratické strany. Jen tři procenta respondentů v obou táborech řekla, že vůbec nevěří obviněním vůči producentovi oscarových filmů, jako byl Zamilovaný Shakespeare nebo Anglický pacient.

Mnohem větší rozdíl mezi příznivci obou partají je patrný při dotazu na podobná obvinění, která jsou vznášena proti Donaldu Trumpovi. O tom, že se dopustil sexuálních prohřešků, je podle průzkumu přesvědčených jen 18 % republikánů a 69 % podporovatelů amerických demokratů. Sociologické šetření proběhlo před polovinou října a týkalo se tisícovky Američanů, kteří dosáhli osmnácti let věku.

Trump obvinění odmítá

Independent připomíná, že během prezidentské kampaně v roce 2016 obvinilo Trumpa ze sexuálního obtěžování jedenáct žen poté, co se do novin dostala nahrávka z roku 2005, na které se současný šéf Bílého domu vychloubá chováním, které nelze označit jinak než za sexuálně nevhodné. Prezident loni a nově i nedávno obvinění odmítl a považuje je za vykonstruované dezinformace.

Producenta Weinsteina obvinily ze znásilnění, sexuálních útoků nebo obtěžování desítky žen poté, co deník New York Times publikoval zprávu o jeho častých pletkách se ženami a obvinění herečky Ashley Juddová z toho, že ji obtěžoval. Z obtěžování teď Weinsteina viní i další známé osobnosti, jako je Gwyneth Paltrowová nebo Angelina Jolie. Sám Weinstein mluví o tom, že šlo vždy o sex po vzájemné dohodě a obvinění označuje za spiknutí proti své osobě, upozorňuje deník Independent.

autor: mam
Spustit audio