Rozsáhlé historické výmalby objevili památkáři v kapucínském klášteře v Žatci

26. říjen 2017

Pod mnoha vrstvami barvy se na zdech bývalého kapucínského kláštera v Žatci skrýval malý poklad. Památkáři při přípravě plánů na opravu budovy objevili rozsáhlé historické výmalby. Je to sice dobrá zpráva, pro radnici to ale znamená, že musí získat víc peněz na celkovou rekonstrukci. Chátrající klášter se má v budoucnu proměnit v technické centrum s počítači a dalšími technologiemi nejen pro žatecké školáky.

„V roce 1676 se začalo stavět. Hotovo bylo až v roce 1680. Pořád se tady něco dostavovalo. To, co tady teď vidíme, je asi tak z roku 1960 až 1970, to tu byly provedeny stavební úpravy pro provoz domova důchodců,“ popisuje projektant opravy kláštera Petr Bažant.

Kapucínský klášter v Žatci

V současné době jsou na zdech k vidění výřezy do omítky, které ukazují vrstvy původní malby. „Široko daleko tady v okolí není nic takového. Třeba františkánský klášter v Kadani, tam je té výmalby minimum, ale je to hodně zajímavé, ale s tímhle se to nedá srovnávat,“ dodává Bažant.

Ten projekt je kolem 60 milionů, maximální výše dotace z IROP je 20 milionů, další peníze chceme získat z místní akční skupiny Vladař, a na ty restaurátorské práce bychom rádi požádali o dotaci ministerstvo kultury,“ popisuje další plány města Kateřina Mazánková z odboru investic.

S opravou by se pak mohlo začít v roce 2019.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio