Riskovala úplně všechno. Osudové ženy: Charlotta Garrigue-Masaryková

13. květen 2023

Nejdříve za sebou nechala celý svůj známý svět. Stala se družkou Masaryka, kterého nemohla moc znát. Ale jen díky ní Masaryk objevil směr a cíl vlastního života. První dáma Československé republiky, která ale de facto nikdy první dámou nebyla. V dokudramatu hrají Andrea Černá, Petr Buchta, Eva Kodešová... Hovoří historička Lenka Slívová.

Host: historička Lenka Slívová
Účinkují: Andrea Černá, Petr Buchta, Miroslav Hruška a Eva Kodešová
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 27. 10. 2017

V listopadu 1850 se v New Yorku narodila holčička, která dostala jméno Charlotta Garrigue. Její zámožná rodina ji vedla k umění. Milovala hudbu, kterou studovala i na konzervatoři v německém Lipsku. Právě tam se poznala s Tomášem Masarykem. Bylo jí už 27 let.

Po krátkém seznámení přišlo zasnoubení a do roka byla v Brooklynu i svatba. Charlotta se rozhodla svého muže následovat do tehdejšího Rakouska-Uherska. Nejdříve bydleli ve Vídni, pak v Praze. Do Ameriky se už nikdy nastálo nevrátila.

Život se s ní nemazlil

„Kdo ví, jak by se u nás vyvíjela historie, kdyby nebylo Charlottina neochvějného přesvědčení, že se tady musí podporovat ideje svobody a demokracie,“ říká historička Lenka Slívová. Byla to žena aktivní, cílevědomá, pokroková a svobodomyslná. Také ale strohá a upjatá.

Alice a Jan Masarykovi se svou matkou Charlottou

Zažila řadu těžkých chvil: smrt svých dětí, finanční problémy, kampaně proti manželovi. Třeba proslulý spor o rukopisy nebo hilsneriádu. V jednu chvíli Masaryk vážně uvažoval o emigraci, se kterou ale ona zásadně nesouhlasila. Poslední roky jejího života pak poznamenalo stále se zhoršující zdraví. Nakonec se stáhla do ústraní.

Prý se na tom v té době už prezidentský pár dohodl. Nechtěla zhoršovat už tak složité postavení TGM. Sice se stala první dámou Československé republiky, ale de facto nikdy první dámou nebyla. Zemřela v květnu 1923 v 73 letech na zámku v Lánech.

Rodina – to byl hrad. Má žena byla v Praze cizí, z počátku nemluvila česky. Byla to žena velmi nadaná, které děkuju za mnohé... Už od počátku měla rovnováhu, které jsem se já musel teprv hodně těžko dobývat. Byla podivuhodně nadaná – matematika, šachy, hudba, literatura. Přitom velmi náboženská, unitářka. Velký vliv na děti. Byla to nejlepší, čím může být žena muži v rodině.
Tomáš Garrigue Masaryk

Čím byla osudová?

„Podařilo se jí propojit několik důležitých rolí: byla ženou, matkou, ale i myslitelkou, která svého manžela Masaryka hodně ovlivnila. Byla to nesmírně zajímavá a výjimečná žena, která TGM formovala po všech stránkách.“

Podle historičky Slívové riskovala úplně všechno. „Nejdříve za sebou nechala celý svůj známý svět. Stala se družkou Masaryka, kterého nemohla moc znát. Ale jen díky ní Masaryk objevil směr a cíl vlastního života.“

autor: ide
Spustit audio

Související