Spojené státy bojují s drogovou epidemií. Trump vyhlásil stav nouze

29. říjen 2017

Americký prezident Donald Trump tento týden vyhlásil stav nouze v souvislosti s drogovou epidemií. Server britské stanice BBC rozebírá důvody, proč užívání látek, včetně těch legálních, jako jsou léky na tlumení bolesti, takto eskalovalo právě ve Spojených státech.

Na rozdíl od většiny evropských zemí nemají Američané univerzální zdravotní systém. Lidé si proto musí zajistit vlastní zdravotní pojištění, přes zaměstnavatele nebo přes vládu. Většina pojišťovacích programů, obzvláště ty pro chudší vrstvy obyvatel, pacientovi nezaplatí jinou formu léčby než pomocí medikamentů.

Například pro pětačtyřicetiletého pacienta s bolestmi zad způsobenými svalovou křečí by byla nejvhodnější léčbou fyzioterapie, tu ale pojištění mnoha lidem nepokryje. Doktor proto takovému člověku předepíše léky na tlumení bolesti, říká profesorka Judith Feinbergová z lékařské fakulty Univerzity Západní Virginie.

Dalším důvodem je reklama. Spojené státy a Nový Zéland jsou jediné země, které povolují inzerovat léky na předpis v televizi. Mezi deseti nejvíce propagovanými sice není žádný opiát, podle profesorky Feinbergové ale reklama ovlivňuje chování pacientů. Lidé jdou k doktorovi s tím, že chtějí předepsat konkrétní značku, protože ji viděli v reklamě, podotýká odbornice.

Farmaceutická lobby

Podle nových evropských pravidel bude mít každé balení léků na předpis svůj ochranný kód

V Americe je běžné, že se farmaceutické firmy snaží lékařům nadbíhat. Pořádají večeře, sponzorují konference, financují služební cesty, rozdávají reklamní předměty. Loňská studie prokázala, že doktoři častěji předepisovali konkrétní produkt, pokud předtím od farmaceutické společnosti obdrželi nějaké propagační předměty.

Výrobci léčiv podporují zdravotnický personál i v jiných zemích, investovaná částka se ale dramaticky liší. Zatímco v USA se loni vyšplhala na osm miliard dolarů, v Británii firmy vydaly necelá dvě procenta této částky.

Profesor zdravotní ekonomiky na Harvardově univerzitě Richard Frank dále upozorňuje, že americkým lékařům chybí vzdělání ve zvládání bolesti u pacientů. S tím souhlasí i Feinbergová – doktoři se prý na škole neučí o závislostech. To se sice začíná měnit, ale všichni vystudovaní medici mají jen velmi omezené vědomosti o opiátech a závislosti.

Dalším důvodem je víra některých Američanů, že lidské tělo lze snadno „opravit”. Doktoři proto často předepisují legální narkotika pacientům, u kterých to není nutné. Zatímco v Japonsku řeší lékaři akutní bolest pomocí opiátů ve 47 procentech případů, ve Spojených státech to je v 97 procentech. „Jiné země se s bolestí vyrovnávají mnohem zdravějšími způsoby,” uzavírá pro BBC Feinbergová.

Spustit audio