Turecko propustilo skupinu lidskoprávních aktivistů

29. říjen 2017

Turecký soud tento týden rozhodl o propuštění osmi lidskoprávních aktivistů, kteří čelí obvinění z podpory teroristických organizací. Procesem se skupinou celkem jedenácti lidí vyvrcholilo napětí mezi Tureckem a evropskými zeměmi a zesílily obavy, že důležitý člen NATO pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana čím dál tím více upevňuje autoritářský režim.

O situaci informuje agentura Reuters.

Mezi propuštěnými je ředitelka turecké pobočky Amnesty International Idil Eserová, německý aktivista Peter Steudtner a jeho švédský kolega Ali Gharavi. Oba muži mohou zemi opustit a nemusí tak setrvat v Turecku do příštího slyšení stanoveného na 22. listopadu.

Jiná dvojice aktivistů byla propuštěna už před středečním přelíčením. Ve vazbě stále zůstává další představitel místní pobočky Amnesty, který čelí obvinění v samostatném procesu.

Absurdní obvinění

Většina ze skupiny aktivistů byla zadržena v červenci poté, co se zúčastnili semináře o digitální bezpečnosti. Proč se turecké úřady o setkání a jeho účastníky zajímaly, není jasné. Evropská unie, Německo a Spojené státy označili obvinění za „absurdní” a politicky motivovaná.

Ankara viní aktivisty ze spolupráce s teroristickými organizacemi a ze členství ve Straně kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku zakázaná, a v organizaci kolem duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní z plánování loňského pokusu o převrat.

Logo

Idil Eserová soudu dříve řekla, že byla zatčena za vykonávání své práce: „Nechápu, jak můžu být spojována se třemi různými teroristickými organizaci kvůli tomu, že jsem se zúčastnila workshopu. Ničeho nelituji, vykonávala jsem svoji práci obhájkyně lidských práv.”

V souvislosti s loňským pokusem o puč čeká v tureckých celách na proces více než padesát tisíc lidí. Podle Erdogana je nutné provést čistky napříč společností v zájmu zachování stability země, která je klíčovým členem NATO a sousedí s Íránem, Irákem a Sýrií.

Evropští spojenci se obávají, že turecký prezident využívá procesy ke kontrole opozice a oslabování soudní moci. Proces s lidskoprávními aktivisty zhoršil napjaté vztahy s Evropskou unií, do které by Turecko chtělo vstoupit.

Nátlak funguje

Německo krátce po zatčení aktivistů oznámilo, že přezkoumá žádost Ankary o nákup německých zbraní. Spolková kancléřka Angela Merkelová dále řekla, že dvanáct let trvající snahy Turecka o vstup do Unie by měly být pozastaveny. Ankara je nicméně odhodlána ve vstupním procesu pokračovat, píše agentura Reuters.

Logo

Propuštění Steudtnera je malým krokem správným směrem. Uvolnění napětí mezi Německem a Tureckem bude ale možné až tehdy, když Turecko pustí vězněné žurnalisty Mesale Toluovou a Denize Yücela a osm dalších německých občanů, komentuje deník Die Tageszeitung.

Spolková vláda podle něj nesmí při prvním náznaku zlepšení využít příležitosti a navrátit vztahy k normálu. Steudtnerovo osvobození naopak dokazuje, že nátlak funguje. Vláda by v něm tedy měla pokračovat.

Achillovou patou Erdoganova režimu jsou peníze. Po dlouhém váhání se Merkelová odhodlala tuto páku využít. Čím lépe se jí bude dařit Turecko odstřihnout od mezinárodních finančních zdrojů, tím větší jsou šance na ústupky, uzavírá komentátor deníku Die Tageszeitung.

Spustit audio