Týden očima Petra Schwarze: Volby skončily, co ale vlastně začíná?

28. říjen 2017

Máme nové poslance, tedy hodně nových a taky nějaké staronové, ale všechny jsme si je nově zvolili a tak s nimi budeme muset vydržet do dalších voleb.

Tedy do těch do Poslanecké sněmovny, které by měly být až za čtyři roky, jenže na druhou stranu, zrovna u nás by nebyla zas taková novinka, kdyby nakonec byly i dřív. A jiných voleb máme před sebou ještě do příštích let v zásobě dost, hned příští rok troje.

Ale s těmito skončenými volbami, tedy přesněji s jejich výsledky, zrovna velká spokojenost nepanuje. Hnutí ANO si sice užívá radost z nečekaně výrazného vítězství, jenže to vítězství nebylo zas tak výrazné, aby mohl Babiš vládnout sám a nepotřebovat k tomu ještě někoho do koalice, a to je trochu problém onu radost kalící.

Protože s Babišem by chtěl vládnout jen český samuraj Okamura se svou SPD, jenže to je zase až příliš silné kafe i na Babiše. Takže to chce zkusit s menšinovou vládou, jenže i tolerance pro ni je někde ve hvězdách.

A vytáhl i oblíbené zaklínadlo vlády „odborníků“, což má znamenat, že v ní nebudou hlavně profesionální politici, tedy ti, co mají s tou prací nějakou zkušenost, ale budou v ní hlavně neprofesionální politici, tedy ti, kteří se možná vyznají v jednom oboru, ale vládnout neumí.

Tomio Okamura

A to nechci ani připomínat doposud snad ne úplně zapomenutou – protože celkem nedávnou – zkušenost s oním panoptikálním obdobím, kdy nám bez důvěry sněmovny vládla parta, nazývaná „vládou odborníků“ hlavně svým patronem, prezidentem Zemanem. Snad některé věci stačí jednou za život, není potřeba se jimi přesytit.

Nadšení z úspěchu zatím drží Pirátům, jenže ti jestli nepřestanou slavit, tak se jim může stát, že za chvíli svou drahou stranu ani nepoznají. Hned poté, co Piráti získali mnohem více hlasů, než se čekalo a ukázalo se, že budou mít v příštích letech hodně vlivu, najednou zjistily stovky lidí, že jsou vlastně také bytostnými Piráty a už se honem do strany hlásí. Náporem mocichtivých si musí projít každá nově úspěšná strana, jak to zvládnou Piráti, to je zatím otazník.

Šok a neznalost ústavy

Václav Klaus mladší

Hodně po letech posílila ODS a mohla by se svým výsledkem být dost spokojená, jenže to by nesměla mít ve svých řadách mladšího z rodu Klausů, který hned začal dávat najevo, že jeho ambice směřují mnohem výše a stranický předseda Fiala by mu moc v tom vzestupu neměl zaclánět.

A tak nějak mohou se svými pěti procenty být spokojeni i Starostové, hlavně s tím, že přes všechny peripetie nakonec do Sněmovny o fous prolezli, i když jim to průzkumy zrovna neprorokovaly.

Komunisti získali nejméně hlasů, co kdy dostali a dost možná si budou hledat nového předsedu. Lidovci si mohou sami nadávat, že před volbami vystrašeně couvli z koalice se Starosty a tak trochu s křížkem po funuse to spojenectví zase rychle obnovují.

Topka se musela klepat do poslední chvíle, a zřejmě i Miroslav Kalousek pochopil, že je čas uvolnit místo v čele strany někomu s poněkud větší oblibou. Bohužel nepochopil, že když bude házet vinu za neúspěch své strany všudemožně okolo, více respektu tím nezíská.

Jiří Hlavatý, držitel titulu Podnikatel roku 2013

No a největší facku dostali sociální demokraté, kteří teď jen usilovně chtějí najít nějakého svého stranického spasitele, a některá vyjádření jejich lídrů svědčí o tom, že ten šok byl opravdu těžký.

A pozoruhodný šok utrpěl i miliardář, vyhlášený podnikatel, senátor a nyní nový poslanec za hnutí ANO Hlavatý, kterého do sněmovny vyneslo velké množství preferenčních hlasů v královéhradeckém kraji.

Jenže jak se ukázalo, Hlavatý vlastně vůbec do sněmovny nechtěl, i když kandidoval, což samo o sobě je trochu divná hra s voliči, a také si nepřečetl ústavu, takže nevěděl, že při zvolení poslancem automaticky přestává být senátorem, jenže právě zůstat senátorem navzdory své kandidatuře chtěl. Svým vítězstvím ve volbách se pak cítil podveden a hovořil dost zvláštně i o návratu do totality.

Petr Schwarz

A ještě jednou Hradec Králové – na tamní univerzitě narušil imatrikulaci nových studentů muž s nožem, krvavým papírem a růží, který si trochu popletl termíny a dobu a vůbec vše a přišel bojovat s inkvizicí.

Ať jsme v novém volebním období co nejvíce ušetřeni ignorance, inkompetence, imbecility a dalších všemožných "i" přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio