Turečtí akademici vyzvali k míru s Kurdy. Ankara je chce stíhat za propagaci terorismu

30. říjen 2017

Tureckým vědcům a intelektuálům žijícím v Německu hrozí ze strany Ankary hromadné obvinění kvůli údajnému terorismu. Vydání do Turecka jim zřejmě nehrozí, nejnovější plány tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jim ale mohou znesnadnit cestování.

Rozepisuje se o tom německý list Süddeutsche Zeitung.

Čím více kritiků turecké vlády hledá útočiště v Německu, tím více se Spolková republika stává místem zájmu turecké justice. Ankara v současnosti zahajuje vlnu trestních stíhání proti v Německu žijícím tureckým intelektuálům a vědcům.

Podle informací listu Süddeutsche Zeitung a rozhlasových stanic WDR a NDR je Turecko viní z šíření propagandy teroristické organizace. Postiženo je podle médií asi sto osob.

Mírová výzva naštvala Erdogana

Zmiňovaní akademici patří mezi více než 1100 signatářů otevřeného dopisu adresovaného turecké vládě ohledně její politiky v kurdských oblastech. Mezi obviněné patří například známý sociolog Muzaffer Kaya, který v rámci stipendijního programu vyučuje na Technické univerzitě v Berlíně, nebo vědkyně v oblasti práva Zeynep Kıvılcımová z Humboldtovy univerzity.

Jak německý list dále píše, otevřenou výzvu akademici zveřejnili na počátku roku 2016 jako mírový apel na vládu v Ankaře. Vytkli jí tvrdý postup bezpečnostních sil v Kurdy obývaných oblastech během roku 2015. Politiku turecké vlády označili za likvidační a vysidlovací. „My, turečtí akademici a vědci, se na tomto zločinu nebudeme podílet,“ napsali signatáři dopisu.

Prezident Erdogan poté v televizním vysílání pisatele označil za sympatizanty s kurdskými teroristy. Mnoho signatářů pak přišlo o práci na tureckých univerzitách, jako například právnička Kıvılcımová. Socilog Kaya dokonce strávil šest týdnů ve vazbě, poté odešel do Německa.

Recep Tayyip Erdogan

Podle informací Süddeutsche Zeitung v minulých dnech obdrželo zprávu o svém obvinění nejméně pět utečenců. Státní zastupitelství má zprávy, že dopisy dříve či později dostanou i zbylí autoři výzvy.

Hrozba mezinárodního zatykače

V obžalobě se píše, že „takzvaná mírová výzva vládě v Ankaře“ nese znaky otevřené podpory Strany kurdských pracujících PKK, kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. Akademici čelí výtkám za publikaci dopisu, ne za projevy násilí, píše list.

Podle vrchního státního zástupce v Istanbulu signatáři úmyslně označili Turecko za nelegitimní a ničivou moc a ospravedlnili prý tak násilí páchané „teroristy z PKK“. Podle tureckého práva za propagaci terorismu hrozí obviněným až sedm a půl roku ve vězení.

Akademici se nicméně nemusí obávat, že by je Berlín Ankaře vydal. O podobných záležitostech rozhodují vrchní zemské soudy, které v takových případech postupují obezřetně. Od doby, kdy Turecko pronásleduje údajné příznivce islámského duchovního Fetullaha Gülena, panuje v německé justici vůči podobným obviněním skepse.

Například soudy v Kolíně nad Rýnem, Berlíně a Mnichově rozhodly, že v souladu s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv není možné do Turecka vydávat lidi stíhané v souvislosti s údajným terorismem. Do značné míry to souvisí s vlnou represivních opatření ze strany turecké vlády po pokusu o státní převrat z loňského června.

Turecké vědce a intelektuály tak v Německu ohrožuje pouze možnost, že by na ně Ankara vydala mezinárodní zatykač. V takovém případě by se jim zkomplikovalo hlavně cestování. A přestože je v Turecku možné obviněného odsoudit v nepřítomnosti, jsou takové případy dosud vzácné. Tolik německý list Süddeutsche Zeitung.

autor: rer
Spustit audio