Kamila Pešeková: Hrozba Kotlebou semkla tradiční strany do jednoho šiku

30. říjen 2017

Slovensko čeká volební víkend. Občané budou volit regionální parlamenty, a také župany, tedy krajské hejtmany.

Největší pozornost se soustřeďuje na výsledky v Banskobystrickém kraji. Tam obhajuje svou funkci nechvalně proslulý župan Marian Kotleba. Ten před čtyřmi lety zvítězil překvapivě v druhém kole voleb, přestože do nich šel jako outsider a nikdo s ním nepočítal.

Za čtyři roky svého působení na čele samosprávného kraje získal jistou popularitu, a také dokázal vyvolat v lidech pocit, že řeší jejich problémy. Reálná čísla hovoří jinak. Banskobystrický kraj patří k těm, které jsou podfinancované. Kotlebovo vedení zcela rezignovalo na čerpání peněz z evropských fondů. Důvod je prostý: kdo chce vystoupit z Evropské unie, neměl by si tyto peníze nárokovat.

Pro zavedené politické strany byl Kotlebův úspěch šokem. Doufali, že zůstane omezený pouze na banskobystrický region. Loni při celostátních volbách ale Kotlebova strana získala 8 procent hlasů. Nejpozději tehdy ostatní strany poznaly, že s ním budou muset počítat.

Proto se letos na jaře rozhodli změnit pravidla pro volby županů. Dvoukolový systém vyměnili za jednokolový, takže vyhraje jednoduše ten, kdo získá nejvíc hlasů.

Marián Kotleba (uprostřed) vedl nyní zakázanou Slovenská pospolitosť - Národná strana Slovenska

Nízký zájem voličů

Tento nástroj má snížit Kotlebův výhled na obhajobu županského postu. Kromě toho vznikla široká koalice, která proti němu navrhla podnikatele Jána Luntera. Na jeho kandidatuře se shodly jak vládní strana SMER, tak i opoziční pravicové strany, a také zástupci maďarské menšiny. Jejich společný kandidát má před Kotlebou výrazný náskok.

V ostatních krajích situace tak jednoznačná není. Voliči ale mají jistotu v tom, že na volebních lístcích najdou opět stará známá jména. V Prešovském kraji je tak horkým favoritem na župana veterinář Peter Chudík, který coby šéf kraje pamatuje ještě Vladimíra Mečiara a jeho slavnou éru. Tehdy byl zvolen jako kandidát HZDS, dnes už hraje v tričku SMERu.

V Košickém kraji má ambici na zvolení košický primátor Richard Raši. Pokud by byl úspěšný, potvrdil by tezi, že nejlepším odrazovým můstkem do čela regionu je místo košického primátora. To už před ním dokázali komunista Rudolf Schuster, křesťanský demokrat Rudolf Bauer či současný župan Zdenko Trebuľa.

A když byla řeč o Bratislavě, stojí za připomenutí, že v této baště slovenské pravice má největší šance na zvolení levicový politik a bývalý komunista, jehož jméno se ve slovenské politice objevuje od dob federace - Milan Ftáčnik.

Logo

Regionální volby na Slovensku v minulosti trpěli podobnou nemocí jako volby do českých krajů: nízkým zájmem voličů. Možná, že některý z letošních soubojů o županské křeslo jich přiláká víc. Mnohými podceňované slovenské regiony by si to každopádně zasloužily.

autor: kap
Spustit audio