Ženská emancipace v Saúdské Arábii je jen show pro svět, tvrdí expert

31. říjen 2017

Saúdská Arábie zavádí ekonomické i sociální reformy. Od příštího roku povolí ženám řídit auto nebo navštěvovat celkem tři stadiony ve městech Džidda, Dammám a Rijád. Sportovní soutěže budou moci sledovat spolu se svými rodinami. „Poměry se uvolňují, z dlouhodobého hlediska je to ale jen symbolická drobnost a show pro svět. Nutno ale říci, že korunní princ Mohammed bin Salmán má napřaženo k zásadním reformám,“ říká expert na Blízký východ Břetislav Tureček.

Upozorňuje ale na to, že saúdskoarabská společnost je konzervativnější než její vládnoucí vrstva. „Ta si, jak víme, umí užívat – ale jezdí kvůli tomu na Západ. Nemyslím si, že by korunní princ trávil celý den v modlitbách, ale 25 milionů lidí to vidí trochu jinak,“ dodává.


Západní média udělala ze zákazu řídit auto symbol. Jako by to bylo to nejdůležitější, co určuje kvalitu života žen.Břetislav Tureček

„Saúdská vláda modernizační změny provádí už dlouho. V roce 2004 například zákonem zrušila tradiční institut, podle kterého má mužský člen rodiny patronát nad ženou. V praxi ale funguje dál,“ přibližuje Ilja Mazánek, předseda zahraniční sekce Hospodářské komory ČR.

Země se v rámci celého islámského světa po staletí rozvíjela velmi svébytně a bez výraznějších vnějších vlivů, na rozdíl třeba od Kataru nebo Spojených arabských emirátů. Tradice tak mají hluboké kořeny a přizpůsobit je současnému vývoji nelze několika vládními usneseními.


Zapojení žen roste, přibývá učitelek a lékařek. Letiště v Dammámu například vede žena, což je neobvyklá věc i u nás.Ilja Mazánek

Saúdové se snaží naplňovat reformní plán Vize 2030, jehož cílem je snížit nezaměstnanost a závislost země na ropě a podpořit malé a střední podnikání. Na severozápadě země má vzniknout hypermoderní město NEOM plné robotů a nových technologií.

„K tomuto projektu jsem skeptický. Bohaté monarchie vždy uměly přitáhnout experty a technologie ze zahraničí. Jiná věc je, jestli tam budou chtít pracovat Saúdové jako řadoví zaměstnanci. Je to jistě dobrý trend, ale jde o to, aby nezůstal osamocený,“ uzavírá Tureček.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.