Ivan Hoffman: Pověření jednat pro Andreje Babiše

1. listopad 2017

Pověření vyjednat sestavení vlády, které obdržel předseda vítězného politického hnutí od prezidenta, je hned z několika důvodů kuriózní.

Andrej Babiš je pověřen jednat o vládě se stranami, které do vlády nechtějí a které dokonce nechtějí, aby vznikla vláda, respektive aby pracovala poslanecká sněmovna, do které byli zvoleni.

Když se k tomu přičte, že poražené strany nechtějí ani nové volby, pak pověření vyjednávat působí jako pouhá formalita respektive jako nějaký politický vtip. Podle zkušenosti, že se žádná kaše nejí tak horká, jak se navaří, lze předpokládat, že stran, které se rozhodnou pro obstrukce, bude menšina.

Politikům určitě neuniklo, co si o politických stranách myslí česká veřejnost. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění se tři čtvrtiny občanů domnívají, že politické strany jsou zkorumpované, rozdělují veřejnost, jde jim hlavně o výhody a zájmy jejich členů, o občany že se nezajímají a i když se vzájemně napadají, ve skutečnosti jsou stejné - jedna za osmnáct a druhá bez dvou za dvacet.

Jak s vítězstvím naložit

Strany, které samy sebe titulují jako „demokratické“, čímž významně naznačují občanům, že se považují za něco lepšího, nemají velkou šanci vyměnit českého voliče.

Ten rozdal karty tak, jak je rozdal a od politiků očekává, že s nimi budou k jeho prospěchu hrát. Že jsou strany potřebné pro fungování demokracie si navíc myslí pouze polovina voličů a to je ještě tazatelé netrápili otázkou, zda demokracie, čili vláda lidu podle nich znamená, že vládne lid, anebo že se vládne lidu, jak si demokracii vykládají právě ty demokratické strany.

Ivan Hoffman

Je zajímavé, jak strany, které politiku redukují na technologii moci, po těchto volbách rychle míří do ofsajdu, zatímco ty, které ještě v politice neumí pořádně chodit, zůstávají ve hře. Politická scéna je v každém případě přehlednější, než před týdnem.

Už je jasné, že vítěz vyhrál a má představu, jak s vítězstvím naložit. Víme, jak bude v příštích týdnech a měsících postupovat prezident. Předem je také jasné, že u nás nenastala situace, kdy vítěz bere vše. Příští sněmovna neprovede žádné ústavní změny, republika nezmění zahraničně politický kurz.

Co nevíme je, jak bude vláda Andreje Babiše úspěšná, nebude-li koaliční. Nevíme, zda i bez sociálních demokratů zůstane sociálně ohleduplná a bez nich zda bude výkonnější, neboť soudržnější. Toto je klíčová otázka, na kterou budou voliči v příštích letech čekat odpověď.

autor: iho
Spustit audio