Trpíte na křečové žíly? Nechte si je slepit! „Je to už napořád,“ říká primář Ota Schütz

1. listopad 2017

Před více než 20 lety otevřel jako první u nás kliniku jednodenní chirurgie specializovanou na ambulantní léčbu křečových žil. A stále do Česka přináší nejnovější poznatky z oboru.

Tou úplně poslední úspěšnou metodou je lepení křečových žil cyano-akrylátovým lepidlem. „Přišli s tím v USA v roce 2015.“ V žíle vám přestane proudit krev a efekt je stálý. „Slepí se už napořád,“ popisuje lékař Ota Schütz. S věkem se problém s křečovými žílami u populace prohlubuje.

„Ve věku 20–30 let má problém 20–30 %. U 50letých už trpí křečovými žílami víc než 50 %. Je to progresivní choroba. I u těch, kteří měli geneticky dané, že jimi nebudou trpět, se drobné žilky objeví.“ Důvody, proč ženy mnohem víc trpí na křečové žíly, jsou tři:

- mají anatomicky jinou pánev
- jsou zatíženy hormonálním cyklem
- porody

Ota Schütz

Víra je zázrak

Za poznatky začal cestovat už před lety. „Neklepal jsem nikde na dveře, byl jsem vždycky předem domluvený. Když člověk získá doporučení, berou vás jinak. Ale v Belgii jsem přišel na privátní kliniku a tam si mě měsíc okukovali.“ Když pak otvíral vlastní kliniku, věřil, že bude úspěšný.

„Ta víra je asi nejpodstatnější. S vírou a nasazením se to dostalo na tu úroveň, kde to máme dneska.“ Klinika si dokonce vyrábí vlastní medikamenty. „Na kliniku přišel už v začátku profesor, se kterým jsme se domluvili. Do tablet i krémů dával vše potřebné, aby se to dostalo do cílové tkáně. Nadšení jsou pacienti i my.“

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio