O brigády v zemědělství studenti zájem nemají

23. červen 2005

Jihočeští studenti si při letních brigádách nejraději přivydělávají jako průvodci po památkách, kde se mohou procvičit v cizích jazycích. Každým rokem naopak klesá zájem brigádníků o práci v zemědělských družstvech.

Při hledání brigád mají větší šanci uspět chlapci, ačkoli sezonní práci v personálních agenturách častěji hledají dívky. Vyplývá to z ankety ČTK. "V podstatě už v dubnu je obsazeno na celou sezonu," řekl ČTK ředitel českobudějovického Národního památkového ústavu Aleš Krejčů. Ústav požaduje, aby až tři čtvrtiny studentů, kteří budou provázet turisty po jihočeských památkách, ovládaly světový jazyk. Kromě angličtiny či francouzštiny mají brigádníci možnost procvičit si také například italštinu. Před turisticky nejvyhledávanějšími cíli dávají studenti přednost klidnějším památkám. "Mají raději objekty, kde to není ta továrna, že jde jedna výprava za druhou," řekl Krejčů.

S poklesem zájmu studentů o výpomoc při sběru ovoce se už několik let potýká společnost ZEMCHEBA Chelčice. Před prací venku za každého počasí, jež vyžaduje i určitou zručnost, dávají mladí lidé často přednost brigádám například v supermarketech. "Všichni ovocnáři teď mají problémy," řekl ČTK ředitel Jaroslav Muška. Za posledních pět let podle něj ubylo v Chelčicích 30 až 40 procent brigádníků z řad studentů, a společnost tak musí hledat pracovníky jinde. Podle Ivy Aujezdecké z personální agentury Index Plus mají studenti zájem i o netradiční práce, například archeologické vykopávky. Nabídka ale většinou zahrnuje například vykládku zboží z kamionů či obsluhu různých strojů. Chlapci se také během brigády snaží zdokonalit v počítačích. "Obecně mohu říct, že se celá republika potýká s tím, že je málo prací pro dívky," řekla Aujezdecká. Dodala, že u jejich agentury přitom práci hledá větší množství dívek než chlapců. Na internetových stránkách Index plus nabízí brigády s hodinovou odměnou od 49 do 60 korun. Firmy při hledání studentů na výpomoc už většinou nevyužívají služeb úřadu práce. Podle Vladimíra Brablece z českobudějovického úřadu převážná část společností hledá brigádníky mezi potomky svých zaměstnanců, případně osloví personální agentury. Pokud podle něj chtějí studenti při hledání brigády uspět, musejí začít práci shánět už v dubnu.

Stálý okruh brigádníků například využívá českobudějovická firma Robert Bosch. Přes léto u ní pracuje zhruba 30 studentů. "V současné době už máme plné stavy, už nenabíráme," řekla ČTK tisková mluvčí Barbora Schelová. Většinou firma spolupracuje s univerzitami, smlouvy pak uzavírá přes personální agentury. Podle Aujezdecké najímání studentů na sezonní práce zkomplikoval také nový zákon, podle něhož musejí firmy i studenti platit sociální a zdravotní pojištění. "Studenti dosud nebyli zvyklí na nějaké srážky ze mzdy," uvedla Aujezdecká. Zájem mladých lidí o letní přivýdělek se ale podle ní nesnížil. Studenti ale zpočátku nechápali, proč musejí s agenturou podepisovat nové smlouvy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio