Poctivá bramboračka

Tahle polévka svou vydatností předčí nejedno hlavní jídlo. Jedna porce nás spolehlivě zasytí za oba chody. Je to poctivá bramboračka a takhle ji připravuje Milena Novotná z Olešnice, která nám recept poslala.

Budete potřebovat:

2 hrsti sušených hub
300 g brambor
2 mrkve
150 g celeru
1 velká cibule
3 stroužky česneku
80 g másla
40 g hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru
1 vejce
sůl, pepř
drcený kmín
majoránka

Postup:

1. Houby namočíme do vody a necháme alespoň 45 minut stát.

2. Brambory, mrkev, celer, cibuli a česnek očistíme.

3. Cibuli a česnek pokrájíme nadrobno, zbylou zeleninu na kostičky.

4. V kastrolu rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli.

5. Přidáme česnek a zbytek zeleniny a orestujeme.

6. Zaprášíme moukou, krátce orestujeme a zalijeme vývarem.

7. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely.

8. Přidáme pokrájené brambory a vaříme asi 20 minut.

9. Nakonec dochutíme majoránkou, vlijeme rozkvedlané vejce a vaříme ještě asi 1 minutu.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.