Poctivá bramboračka
Tahle polévka svou vydatností předčí nejedno hlavní jídlo. Jedna porce nás spolehlivě zasytí za oba chody. Je to poctivá bramboračka a takhle ji připravuje Milena Novotná z Olešnice, která nám recept poslala.
Budete potřebovat:
2 hrsti sušených hub
300 g brambor
2 mrkve
150 g celeru
1 velká cibule
3 stroužky česneku
80 g másla
40 g hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru
1 vejce
sůl, pepř
drcený kmín
majoránka
Postup:
1. Houby namočíme do vody a necháme alespoň 45 minut stát.
2. Brambory, mrkev, celer, cibuli a česnek očistíme.
3. Cibuli a česnek pokrájíme nadrobno, zbylou zeleninu na kostičky.
4. V kastrolu rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli.
5. Přidáme česnek a zbytek zeleniny a orestujeme.
6. Zaprášíme moukou, krátce orestujeme a zalijeme vývarem.
7. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely.
8. Přidáme pokrájené brambory a vaříme asi 20 minut.
9. Nakonec dochutíme majoránkou, vlijeme rozkvedlané vejce a vaříme ještě asi 1 minutu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.