David Klimeš: Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty

2. listopad 2017

Citáty zakladatele státu Tomáše Garrigua Masaryka se u nás tak moc nadužívají, že se postupně úplně vyprázdnily. Ale jeden z těch nejslavnějších se hodí na tyto dny přímo výtečně: „Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“

Na jedné straně stojí vítěz voleb, o jehož demokratických instinktech toho zrovna moc nesvědčí. Na druhé straně ti, kteří před ním hodlají bránit demokracii, i kdyby to nebylo zrovna příliš demokratické. Oddalování dohody o budoucí vládním uspořádání jistě může přinést body té či oné straně, ale Česko jako celek ústavním rajtováním jen utrpí.

Menšinová vláda, nic nového pod sluncem

Podle vzepjatých emocí to vypadá, jako by zde menšinovou vládu snad nikdy nikdo nesestavoval. Andrej Babiš ale není zdaleka první vítěz voleb, kdo ze zoufalství zkouší sestavit alespoň menšinový kabinet. Těch příkladů bylo v minulosti už několik, nejvíce se asi hodí připomenout první vládu Mirka Topolánka.

Tehdy šéf ODS v říjnu 2006 prohrál hlasování o důvěře se svou jednobarevnou vládou poměrem 96 ku 99 hlasům, vládl až do ledna v demisi a mezitím dohodl většinovou vládu.

Prezident Miloš Zeman pověřil 31. října na zámku v Lánech předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády

Nyní není zatím jediný důvod si myslet, že by to mělo být jinak, vše je ústavně v pořádku. Babišova první sestava nejspíše neuspěje, jeho příznivec prezident Miloš Zeman mu dá druhou šanci a předseda ANO se bude muset definitivně rozhodnout, zda se opře o extrémní hlasy komunistů a okamurovců, nebo zláká ke společné vládě demokraty.

Interpretace Babišovy první vlády je však nyní zcela jiná než u té Topolánkovy. Vládní pokus jasného vítěze voleb je najednou tunelováním demokracie. Babišovi oponenti bránící demokracii se naopak snižují ke zcela nedemokratickým výzvám. Odcházející předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce vyzývá k zablokování volby předsedy nové sněmovny, aby Babiš nemohl začít vládnout.

Blokace bez výsledku

Demokratické strany, kam můžeme řadit ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a snad i Piráty, se zjevně ještě tak úplně nevzpamatovali z toho, že říjnové volby vyhrál přesvědčivě ten, s nímž společné vládnutí v předvolební kampani svorně odmítli.

Miroslav Kalousek

Myslí si, že oddalováním Babišova vstupu do Strakovy akademie něco získají. Což je fatální mýlka. Ztratí akorát ty své poslední příznivce, protože Babiš na ně hodí odpovědnost za bojkotování nové vlády a sestavování rozpočtu. Případně je bude činit zodpovědnými za to, že se musel opřít o komunisty a okamurovce.

Celé je to ještě smutnější, že demokraté Česku žádný alternativní plán vládnutí nenabízejí. Na antibabišovskou vládu jsou příliš slabí. A nové volby nechtějí. Takže by nevyhnutelně měli začít přemýšlet, za jakých podmínek ANO k vládě pustí. Mohou asi docílit toho, že trestně stíhaný Babiš nebude premiérem. Mohou si vymoci prounijní a demokratické garance. Ale o vládu ANO připravit nemohou.

Babiš může být spokojen

Místo toho demokraté odmítají podíl na vzniku jakékoliv nové vlády či ji dokonce chtějí blokovat bojkotem nové sněmovny. Je to samozřejmě pohodlnější, než se držet toho, co ústava výslovně dovoluje. Což je předčasné rozpuštění sněmovny a volby, jak jsme viděli třeba po vzniku jiné menšinové vlády Jiřího Rusnoka. Či ústavní žaloba na prezidenta, kdyby se Miloš Zeman zcela utrhl ze řetězu.

Komentátor David Klimeš

Pokud demokraté takto destruktivně budou postupovat dál, není vůbec vyloučené, že v příštích volbách exkomunista, oligarcha, faktický majitel strany a trestně stíhaný Andrej Babiš dostane ještě více hlasů než nyní.

Autor je hlavní analytik týdeníku Ekonom

autor: David Klimeš
Spustit audio