Jan Bednář: Britský ministr obrany rezignoval kvůli sexuálnímu obtěžování

2. listopad 2017

Novým britským ministrem obrany byl ve čtvrtek jmenován dosavadní šéf poslaneckého klubu konzervativců v dolní sněmovně britského parlamentu Gavin Williamson, který ztělesňuje jistě dobrou náhradu za ministra na odchodu.

Jak poznamenal jeden bývalý člen vlády této politické strany, došlo k „rychlé a čisté vládní výměně“ a je třeba se vrátit k rozdělané práci. Ale přesto rezignace dosavadního britského ministra obrany Michaela Fallona stojí za naši pozornost.

Odešel totiž sám, na základě vlastního rozhodnutí a tímto svým krokem zároveň ukončil mnohaletou, vlastně celoživotní a většinou velmi úspěšnou politickou kariéru, kterou začal už v 80. letech jako poslanec. Je to tedy v každém případě překvapení. A proč k tomu došlo?

Dá se říci, že dosavadní britský ministr obrany Michael Fallon se stal obětí velmi zvláštní veřejné kampaně, která má kořeny ve Spojených státech a která se v jeho případě jaksi „převalila“ přes oceán, z Ameriky do Evropy. Souvisí s fenoménem tzv. sexuálního obtěžování a s tím spojeného obviňování, jež může mít v současné době i docela vážné následky.

Michael Fallon rezignoval ve středu na svoji funkci

Měl jen smůlu

Posuďte sami: dosavadní britský ministr obrany Michael Fallon rezignoval ve středu na svoji funkci kvůli tomu, že v jednom novinovém článku bylo zveřejněno, že před patnácti lety pokládal jedné novinářce při večeři ruku na koleno.

Stalo se to v roce 2002, Michael to uznal a vyvodil z toho důsledky. Ale sama údajně postižená novinářka, bývalá politická komentátorka deníku Sunday Express, paní Julia Hartley-Brewerová, k tomu dnes poznamenala: „Je to opravdu asi nejabsurdnější důvod v celé historii vesmíru, proč někdo ztratil zaměstnání – a doufám, že to není kvůli mně“.

Nicméně Michael usoudil, že se tak veřejně činný člověk chovat nemá a že to, co bylo dříve možné, dnes už přijatelné není a proto odstoupil. Máme-li takové požadavky na členy britské armády, musíme se podle toho chovat i sami, poznamenal ke své rezignaci.

Novým britským ministrem obrany byl ve čtvrtek jmenován dosavadní šéf poslaneckého klubu konzervativců v dolní sněmovně britského parlamentu Gavin Williamson

Není asi náhoda, že právě dnes se za případ velice dávného slovního sexuálního obtěžování jedné mladé Američanky musel veřejně omluvit stárnoucí slavný americký herec Dustin Hoffmann a vůbec jsou v poslední době tak zvaně na paškále veřejně známé osoby.

Do politiky ovšem morálka bulvárního tisku zasahuje obvykle méně často a většina podobných skandálů se týká hvězd showbyznisu.
Britský ministr obrany Michael Fallon měl snad jen smůlu, že se k němu tato pozornost obrátila. A reagoval i na britské poměry přemrštěně. A je škoda, že tu aféru neustál.

autor: Jan Bednář
Spustit audio