Jižní Korea nikdy neuzná KLDR jako jadernou mocnost

2. listopad 2017

Jižní Korea nikdy neuzná a nebude tolerovat sousední Severní Koreu jako jadernou mocnost. A nikdy nebude usilovat o vlastnictví nejničivějších zbraní, píše zpravodajská agentura Reuters s odvoláním na projev jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Jeho slova měla zaznít v důsledku závazku Číny spolupracovat se Soulem na jaderném odzbrojení Korejského poloostrova. Mun Če-in v řeči před jihokorejským parlamentem zdůraznil, že bez souhlasu Soulu se na Korejském poloostrově nemůže uskutečnit žádná vojenská intervence ze zahraničí. A zavázal se, že jeho země bude pokračovat v úsilí zachovat na poloostrově mír.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Peking a Soul budou nadále využívat diplomatické cesty k řešení napjaté situace v oblasti. Prohlášení obou stran následovala den po setkání jihokorejských a čínských představitelů na šestistranných jaderných rozhovorech v čínském hlavním městě.

Jižní Korea a Čína se na nich dohodly na normalizaci vztahů a na urovnání dlouhodobého vzájemného sporu o rozmístění amerického protiraketového systému THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) na jihokorejském území. S tím, že rozdílné pohledy na jeho umístění jim nebudou bránit ve společném postupu vůči Pchjongjangu.

Strach z monitorování

Peking opakovaně vyjadřoval obavy, že výkonný radar, který je součástí systému protiraketové obrany, může monitorovat dění hluboko v čínském vnitrozemí. Jihokorejský sektor turismu, kosmetiky nebo zábavního průmyslu musel čelit dopadům čínské odvety, byť oficiální čínská místa instalaci systému THAAD a obchodní restrikce nikdy do přímé souvislosti nedala, dodává agentura Reuters.

Usmiřování mezi Soulem a Pekingem je prvním významným úspěchem prezidenta Mun Če-ina v zahraniční politice, myslí si profesor John Delury z univerzity Yonsei v Soulu. Pozitivní dopad může podle něj zaznamenat především jihokorejská ekonomika. I čínský prezident Si Ťin-pching se ale může pyšnit – dokázal přinutit Jižní Koreu k tomu, aby bezpečnostní politiku přizpůsobila zájmům Pekingu, poznamenává akademik.

Severokorejská státní média posun v jihokorejsko-čínských vztazích bezprostředně nekomentovala. KLDR uskutečnila zatím poslední jadernou zkoušku v září, kdy odpálila svou první vodíkovou bombu. Nedávno uskutečnila také několik testů raketových nosičů.

Donald Trump

Do aliance s USA a Japonskem ne

Šéfka jihokorejské diplomacie Kang Kjong-wha začátkem tohoto týdne prohlásila, že Soul navzdory rozmístění THAADu nemá zájem o připojení se k americkému protiraketovému systému v regionu a nepovolí už na své území dovézt další baterie obranného štítu. Dodala, že Jižní Korea nevstoupí ani do žádné trojstranné vojenské aliance se Spojenými státy a Japonskem.

Jaderný program Severní Koreje má být také důležitým tématem chystané cesty Donalda Trumpa po jižní Asii. Washington v současné době zvažuje, jestli návštěvu amerického prezidenta v oblasti symbolicky nedoprovodí uspořádáním námořního cvičení. Do těchto manévrů by se teoreticky mohly zapojit hned tři americké letadlové lodě, které v regionu momentálně operují. Pokud vojenský dril nakonec dostane zelenou, mohlo by jeho součástí být i nejméně jedno japonské plavidlo, uvádí Reuters s odvoláním na vládní zdroje v Tokiu.

Trumpovo asijské turné

Kromě této japonské metropole pocestuje Donald Trump na svém asijském turné také do Soulu a Pekingu. Naopak se zřejmě neuskuteční původně zvažovaná cesta do demilitarizované zóny. Ta protíná Korejský poloostrov a odděluje tak oba znesvářené sousedy, mezi kterými dosud formálně není uzavřený mír po ničivé Korejské válce z počátku 50. let.

Zpravodajská agentura Reuters také píše o tom, že diplomacie Spojených států se zároveň snaží potichu a nenápadně dosáhnout přímých rozhovorů s představiteli Pchongjangu. A to i navzdory dosavadním prohlášením šéfa Bílého domu Trumpa, který jednání se severokorejským režimem zatím vždy odmítal.

autor: thk
Spustit audio