Nejsem takový! Dustin Hoffman reaguje na nařčení ze sexuálního obtěžování

3. listopad 2017

Ve Spojených státech rozruch kolem série sexuálních afér zdaleka neutichá. Stále více žen ze všech sociálních sfér obviňuje veřejně známé, ale i obyčejné muže ze sexuálního obtěžování, nátlaku a někdy i násilných činů. V centru pozornosti se v posledních dnech ocitli i světoznámí herci, držitelé Oskara Kevin Spacey a Dustin Hoffman.

Ten ve středu poprvé veřejně reagoval na nařčení ze sexuálního obtěžování, které proti němu vznesla spisovatelka Anna Grahamová.

V roce 1984 ji, jako sedmnáctiletou stážistku produkce, herec měl vulgárně napadat a zesměšňovat při natáčení filmové adaptace dramatu Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího. A ze strany Hoffmana, představitele hlavní role, mělo prý dojít i na osahávání a nemravné návrhy, píše se na serveru agentury Reuters.

Osmdesátiletý herec se už Grahamové omluvil a vyjádřil lítost nad tím, že ji dostal do nepříjemné situace. „Mám obrovskou úctu k ženám a cítím se strašně za to, že jsem jí ublížil. Je mi to líto, ale celá věc není skutečným obrazem toho, kým opravdu jsem,“ cituje BBC slova herce, který se proslavil například rolemi ve filmech Absolvent či Rain Man.

Dům z karet končí

Obvinění se nevyhnula ani osmapadesátiletému Kevinu Spaceymu. Po nařčení, že v roce 1986 obtěžoval tehdy čtrnáctiletého kolegu Anthonyho Rappa, se podle BBC ozvali další muži. Herec prý sexuálně obtěžoval i mladé kolegy ve slavném londýnském divadle Old Vic, kde v letech 2004 až 2015působil jako umělecký ředitel.

Spacey byl prý Rappovým nařčením zděšen, a uvedl, že si na jejich tehdejší vzájemné setkání nepamatuje. Za možné nevhodné chování se už Rappovi omluvil. Spacey, který ztvárnil ve světoznámém seriálu Dům z karet hlavní postavu kontroverzního a bezskrupulózního Franka Underwooda, při této příležitosti také poprvé veřejně prohlásil, že je homosexuál.

Seriál, který má na světě miliony fanoušků, už nebude mít pokračování. Mluvčí společnosti Netflix, která ho produkuje, ale potvrdil, že se tvůrci rozhodli ukončit sérii už před několika měsíci. Tedy nikoliv kvůli Spaceyho nařčení ze sexuálního obtěžování.

Mezinárodní akademie televizních umění a věd se mezitím rozhodla neudělit Spaceymu zvláštní ocenění zakladatelů mezinárodních televizních cen Emmy. To měl herec převzít tento měsíc při ceremoniálu v New Yorku, doplňuje BBC.

autor: smi
Spustit audio