Týden očima Petra Schwarze: Pochopit nepochopitelné, toť úkol dneška

4. listopad 2017

Prezident Miloš Zeman pověřil sestavením nové české vlády šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s tím, že je to podle něho první krok k sestavení stabilní, úspěšné a dlouhodobé vlády.

Což ukazuje, jak jsou věci relativní, normálně by asi nikdo s vizí stabilní a dlouhodobé vlády nepověřoval k jejímu sestavení politika trestně stíhaného, bez nějaké viditelnější šance získat pro tento kabinet dostatečnou podporu nebo aspoň toleranci ve sněmovně, a koneckonců po rozhodnutí slovenského Ústavního soudu i bez platného negativního lustračního osvědčení.

Prezident vyzdvihl, že Andrej Babiš je úspěšným podnikatelem a to rozhodně je, když dokázal podle žebříčku časopisu Forbes za čtyři roky, po které byl pouhým vicepremiérem, rozhojnit svůj majetek druhého nejbohatšího českého občana na více než dvojnásobek. Záleží tedy jen na tom, z jakého pohledu se na ten úspěch podíváme, a jaký, či spíše čí úspěch máme na mysli.

Částečně prezident Zeman vysvětlil svůj krok o dva dny později, kdy se nechal slyšet, že hodlá vykládat ústavu „tvůrčím způsobem“, což v hradním jazyce alternativních pravd v překladu znamená, že si z jejího smyslu hodlá udělat trhací kalendář.

Andrej Babiš na sněmu ANO

Oním tvůrčím způsobem je to, že by mohl nechat Andreje Babiše vládnout čtyři roky i bez důvěry sněmovny, čímž bychom se z parlamentní demokracie dostali dokonce až někam za hranice konstituční monarchie. Hlava státu to zdůvodnila tím, že je to lepší, než aby stát utratil miliardu za předčasné volby, že si má rozhodnout vítěz voleb, jakou vládu chce mít, jestli koaliční, s důvěrou či bez důvěry a že politici by měli umět hrát s kartami, které jim voliči rozdají.

Ať se neprobudíme v hororu

Jiří Hlavatý, držitel titulu Podnikatel roku 2013

To je sice hezké, vadou na kráse ale je prostý fakt, že byť Andrej Babiš volby vyhrál, vyhrál s podporou necelé třetiny hlasujících, naopak více než dvě třetiny podpořilo ty strany, které nyní naopak nechtějí podpořit Andreje Babiše.

Půvabnou pointu dal Zemanovým obavám, aby stát neplatil nějaké volby navíc, nový poslanec na kandidátce hnutí ANO, miliardář Hlavatý, který, jak už jsem zde minulý týden zmiňoval, s překvapením po svém zvolení do dolní sněmovny parlamentu zjistil, že mu tím automaticky zanikl mandát senátora a byl z toho náležitě rozvrkočen.

Teď musí být na jeho uprázdněné místo v Senátu vyhlášené doplňující volby a hádejte, kdo už v nich ohlásil kandidaturu. Ano správně, nynější už poslanec Hlavatý. Takže pokud by zvítězil a vrátil se do Senátu, byly by tu jedny úplně zbytečné volby. A s jediným účelem: napravit to, že si někdo nepřečetl ústavu.

A co myslíte, bude je platit miliardář Hlavatý, nebo šéf ANO miliardář Babiš? Ano, cé je správně, ani jeden z nich. Bude je hradit onen stát, který prý chtějí tak úspěšně řídit jako firmu.

Petr Schwarz

Ale nejen v naší malé zemi se setkáváme s těžko pochopitelnými záležitostmi. Tak třeba britská Královská astronomická společnost oznámila objev obří planety, která by teoreticky vůbec neměla existovat. A ve středoněmeckém Hesensku se začaly straky chovat jak v Hitchcockově hororu a trhat zaživa z krav maso.

Ať se my v nějakém hororu neprobudíme, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio