Honey zavede osudová láska do egyptského vězení. Příběh spojil La Putyku s Dejvickým divadlem

Premiéru nového divadelního počinu režiséra Miroslava Krobota Honey uvede scéna Jatka 78 v neděli. Český rozhlas průběžně nátáčel časosběrný seriál o přípravě inscenace, první díl vznikl již v letošním dubnu. Posluchači se tak mohou stát přímými svědky procesu vzniku představení, o jehož výsledné podobě ani sami tvůrci neměli úplně jasno. U zrodu projektu před několika lety byl nápad postavit vedle sebe na jeviště dva špičkové soubory z odlišným hereckým vybavením.

Před čtyřmi lety principál La Putyky Rosťa Novák ml. oslovil tehdejšího šéfa Dejvického divadla Miroslava Krobota a Jana Mikuláška, který tehdy ještě režíroval v brněnské Redutě, zda by neměli zájem podílet se na realizaci nápadu. „Chtěl jsem zjistit, jestli je možné uskutečnit symbiózu divadelních herců s fyzickým divadlem. Mikulášek se ale posléze stal uměleckým šéfem Divadla Na zábradlí a vše se posunulo. Mirek Krobot nakonec přijal," vzpomíná Rosťa Novák. Nad scénářem se oba tvůrci poprvé sešli letos na jaře.

Čtěte také

Scénář romantického příběhu Honey a Rinalda - osudové lásky, která dívku zavede až do egyptského vězení, vznikal více než rok. „Scénář jsme napsali s Lubošem Smékalem a vychází ze skutečné události. Vznikal klopotně, protože jsem si nebyl jistý, jak by měla inscenace vypadat. Se svými obavami, že nevím jak se mají prolnout poetiky obou souborů, jsem se spoluautorovi nesvěřil. Ale právě ona hra s několika neznámými je to, co nás oba zajímá," říká režisér Krobot, který se svým spolužákem z gymnázia a olomouckým psychologem Smékalem spolupracoval již napřílad na scénaři filmu Díra u Hanušovic.

Kontrapunkt hereckých projevů propojí kostým

Co se zdálo Novákovi, který je zároveň i choreografem představení a režisérovi od počátku jasné, bylo obsazení. Na jevišti se objeví celkem osm párů herců. Hlavní postavy Honey a Rinalda budou hrát dva herci a dvě herečky – jeden pár z Dejvického divadla a druhý pár herců-akrobatů z La Putyky. Na jevišti se budou objevovat současně. Odlišný projev ženských i mužských představitelů postav bude propojovat identický kostým z ruky scénografa Jakuba Kopeckého. Za Dejvické divadlo bylo od počátku jisté, že do hlavních rolí budou obsazeni Marta Issová a Václav Neužil. Zda tomu bude opravdu tak, se dozvíme v dalších dílech časosběrné série, která bude postupně vysílána celý týden až do premiéry.

Nezvyklý projekt obou divadel již dopředu vzbudil velkou pozornost veřejnosti i osobností z oboru. Všech osm listopadových představení Honey, které bude zřejmě vyvrcholením sezóny multikulturního prostoru Jatka 78, je již nyní vyprodáno. Prosincový kalendář scény téměř zaplňuje měsíc kabaretu La Putyky sérií repríz úspěšného představení Roots.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio