Americké elity se nepoučily z prezidentských voleb. A objevují se noví Trumpové

6. listopad 2017

Rok poté, co si Američané zvolili za svého nového prezidenta Donalda Trumpa, se ve Spojených státech prohlubuje rozdělení společnosti. Navíc tamní establishment ignoruje lekci, kterou pro něj zvolení Trumpa představovalo.

Tvrdí to švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

Bylo to prý jako zemětřesení, jehož epicentrum leželo ve Washingtonu. Miliony lidí sledovaly s udivenými výrazy, jak 8. listopadu 2016 Trumpovi přibývají hlasy a jeho protikandidátce a favoritce voleb Hillary Clintonové se vítězství nenávratně vzdaluje.

Davy vyšly do ulic a skandovali heslo „Není mým prezidentem!“ A v západních metropolích proti Trumpovi protestovaly ženy v růžových bavlněných čepicích. Zdálo se, jako by část Ameriky umřela, připomíná autorka komentáře dny po loňských volbách.

Zároveň podotýká, že jen málo lidí se tehdy dokázalo vyznat ve společenské situaci, která Trumpovi vítězství zajistila. Frustrace mezi příslušníky bílé pracující třídy, nenávist vůči elitám jako je Clintonová a touha po změně mnohým unikly.

Starosta Chicaga, demokrat Rahm Emanuel, několik měsíců před volbami poznamenal, že Trumpova šarmantní ofenzíva vůči pracovní třídě spojená s jeho prořízlými ústy na lidi neuvěřitelně působí.

Stejně tak Kellyanne Conwayová, odbornice v oblasti veřejného mínění a vedoucí Trumpova volebního týmu, věděla, že současný šéf Bílého domu je ten, na něhož mlčící většina čekala. A v neposlední řadě sám Trump poznal svou šanci a chopil se jí, čteme v komentáři v Neue Zürcher Zeitung.

Trump ví, co voliče pálí

Jak švýcarský list dále podotýká, překvapení z výsledků voleb byli hlavně novináři a instituty veřejného mínění, kteří až s 90procentní jistotou považovali za vítězku voleb Clintonovou. Nepostřehli ale, jak se společenská nálada v USA změnila.

Pochod za práva žen se změnil v pochod proti Trumpovi

A i rok po volbách výsledek hlasování Američany rozděluje. Odpůrci současného prezidenta doufají, že se aktuální aféra ohledně ruských zásahů do prezidentských voleb definitivně obrátí proti Trumpovi. Akademici rovnou označují prezidenta za šílence, a snaží se tak vyhnout nutnosti se Trumpem a jeho příznivci seriózně zabývat. Establishment pak bučí a doufá, že současné drama za tři roky skončí, popisuje situaci v USA komentátorka.

A domnívá se, že tomu tak nebude. Trump je podle ní pouze odrazem nelibosti, která se americkou společností šíří po několik posledních desetiletí. Propast mezi bílým a černým obyvatelstvem, mezi bohatými a chudými a mezi pobřežními oblastmi a vnitrozemím je příliš hluboká. Rozdíly mezi zmíněnými sociálními vrstvami tak tvoří Trumpovu voličskou základnu.

Prezident totiž rozpoznal, jaká témata na lidi platí. Například otázka přistěhovalectví. Ten, kdo se vidí na společenském dně, rád totiž sestoupí ještě níže a bude bojovat proti nelegálním přistěhovalcům. Je to stejná zášť, s jakou zbrojí příjemci sociálních dávek v Německu proti tamním imigrantům. Uprchlík tak Trumpovi zajistí hlasy rasistů a šovinistů, v jejichž očích je jediná pravá Amerika zemí bílých, myslí si autorka komentáře.

Současný prezident mobilizuje také dělnickou třídu. Předstírá totiž, že sdílí vztek těch, kteří v globalizaci prohráli. Není to neschopnost přizpůsobit se novým trendům, ale globalizace, která podle Trumpa může za utrpení těchto lidí. Navíc vinu za globalizaci přisuzuje washingtonským elitám, které se podle něj obohacují na úkor obyčejných lidí.

Vstanou noví Trumpové

Pouze jeden z deseti dotázaných po volbách uvedl, že svůj hlas Trumpovi odevzdal kvůli podpoře republikánů. Jak list Neue Zürcher Zeitung uvádí, na první pohled se tedy může zdát, že by se Bílý dům mohl ocitnout v chaosu. Nicméně 80 procent republikánů je s kroky svého prezidenta spokojených.

Kapitol Spojených států amerických, ve kterém se schází komory Kongresu: Sněmovna reprezentatnů a Senát

A navíc současný šéf Bílého domu pro své voliče není jediným nositelem naděje. Nových Trumpů se vynořilo hned několik. Například v Alabamě, kde by senátorské křeslo mohl získat radikální republikán Roy Moore. Nebo v New Jersey a Virginii, kde se o post guvernéra uchází několik republikánských kandidátů, kteří se vychloubají nacionalismem a za pomoci rasismu a polopravd osočují své protivníky.

Trumpův tón by navíc mohl dominovat také takzvaným mezivolbám, které zamíchají s rozložením Kongresu. Umírnění republikáni se tak musí obávat, že je ze hry vyloučí jejich hlasitě se projevující straničtí protivníci.

A ty podporuje například pravicový nacionalista a miliardář Robert Mercer. Steve Bannon, dřívější Trumpův poradce, se zase se svou platformou Breitbart zasazuje o to, aby zlost vůči establishmentu ve společnosti neutichala.

Nepoučitelní demokraté

Autorka komentáře podotýká, že by přitom tolik nenáviděné elity situaci mohly změnit. Musely by si ovšem z volebních výsledků vzít ponaučení. Uvědomit si, že se obavám lidí, kteří z globalizace netěží, dlouho vysmívaly.

Zdá se, že především demokraté se změnám ve straně vyhýbají. Stranický tón tak udávají 77letá členka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a 85letá senátorka Dianne Feinsteinová. Ani jedna z nich nechce uvolnit místo mladším nadějným kolegům.

Hillary Clintonová

Také Hillary Clintonová poskytuje špatný příklad. Dodnes ze své prohry viní všechny kromě sebe samé. A sebereflexe chybí i vedení strany. Demokraté se například neptají, jak se zachovali k Berniemu Sandersovi, neúspěšnému prezidentskému kandidátovi.

Trumpovým odpůrcům tak naději poskytují jen prezidentovy klesající preference. Je ale třeba podotknout, že prezidenta v USA občané nevolí přímo, ale prostřednictvím takzvaných volitelů. Ti jsou sice voleni občany, ale v rámci většinového systému, kdy vítěz vjednom státě získá hlasy všech tamních volitelů, upozorňuje závěrem Neue Zürcher Zeitung.

autor: rer
Spustit audio