Petr Hartman: Navolí vedení sněmovny Babiš s Okamurou a Filipem?

7. listopad 2017

Představitelé hnutí ANO souhlasí s tím, že v čele bezpečnostního výboru by mohl být reprezentant Okamurovy Svobody a přímé demokracie.

Jejich slova názorně dokazují, že by zvolení vedení dolní parlamentní komory mohlo proběhnout v režii těchto dvou subjektů. Dohromady dají ve sněmovně rovnou stovku. K většině je zapotřebí získat jeden hlas navíc.

Pochopitelně za předpokladu, že se volby vedení dolní parlamentní komory a výborů zúčastní kompletní dvoustovka zákonodárců. Pro Andreje Babiše by to neměl být nepřekonatelný problém. Různé mocenské zájmy jednotlivých poslaneckých klubů mu pro získání dostatečné podpory nabízejí poměrně široký manévrovací prostor.

Představa Pirátů o tom, že se všichni dohodnou na nějaké společné strategii vůči hnutí ANO, je poněkud romantická. Ke sjednocení opozice nedojde. Dokazuje to i skutečnost, že na Piráty svolané jednání se nedostaví všichni pozvaní. Alespoň lidovci a komunisté už se takto na veřejnosti vyjádřili.

Rovněž není pravděpodobné, že by na nějaký společný postup přistoupila Okamurova Svoboda a přímá demokracie, byť se jednání dopředu nezříká.

Radek Vondráček z hnutí ANO

Třetí pokus v režii ANO

Z už zmiňovaných výroků představitelů hnutí ANO je zřejmé, že pragmatik Tomio Okamura sází na jistotu. Tou je spolupráce s Andrejem Babišem a také Milošem Zemanem.

Za podporu Radka Vondráčka do čela sněmovny pravděpodobně získá post předsedy bezpečnostního výboru. Přitom o něj usilují rovněž Piráti a ODS. Když k tomu přidáme vstřícnost komunistů vůči snaze ANO ovládnout vedení sněmovny, mohou její zaměstnanci na dveře předsedy připravovat štítek se jménem Radka Vondráčka.

Od toho se potom bude odvíjet další obsazování důležitých postů. Logicky by hnutí ANO mělo oplatit vstřícnost SPD a komunistům. Ti by měli prosadit své zájmy bez ohledu na Piráty chystanou schůzku sněmovní opozice. Formování vedení sněmovny většinou naznačuje, o koho by se mohla opírat nová vláda.

Tentokrát se alespoň při prvním pokusu o získání důvěry nezdá pravděpodobné, že by se Andrej Babiš spolehl na SPD a komunisty.

Sněm Ano, Andrej Babiš

Bylo by to pro něj riskantní, jak z hlediska pověsti v zahraničí, tak dlouhodobého fungování tímto způsobem podporovaného kabinetu.

V tuto chvíli je zřejmé pouze to, že hnutí ANO má prakticky jistotu, že případný třetí pokus o sestavení vlády se odehraje v jeho režii. A velmi pravděpodobně za to bude vděčit především SPD a komunistům.

autor: Petr Hartman
Spustit audio