Zuby nejlépe vyčistíme vlastní rukou a měkkým kartáčkem

7. listopad 2017

K zubaři nikdo moc rád nechodí, ale pokud se o zuby a dásně správně staráme, vystačíme si u zubaře jen s preventivními prohlídkami. Jak toho docílit, to jsme probrali se zubařkou Taťánou Vrbkovou v úterní Poradně Českého rozhlasu Vysočina.

Péče o dásně se velmi podobá péči o zuby. „Z dásní vyrůstají zuby. Pokud si správně vyčistíme zuby, žlábek mezi zubem a dásní, tak víme, že máme správně ošetřené i dásně. Kartáček musí být ultra jemný, to znamená velmi měkký, aby nám dásně nepoškodil,“ říká host.

Dásním nejvíce škodí nevhodné čištění

„Spousta lidí si podvědomě myslí, že jemné kartáčky nedokážou zuby dobře vyčistit, proto používají kartáčky tvrdší, ale je to přesně naopak. Čím je kartáček jemnější, tím dokáže lépe vyčistit. A to jak zub, tak i namasírovat dáseň,“ vysvětluje zubařka Taťána Vrbková.

Na zubní pastě nezáleží

„Na správné vyčištění zubů postačí čistá voda a správný kartáček. Vůbec nemusíme používat žádné extra pasty, žádné extra masírování, soli, bylinky. Opravdu to není potřeba na správné vyčištění zubů. To ostatní jsou už jen podpůrné prostředky na získání správně vyčištěného chrupu,“ říká host.

Elektrický kartáček zubařka nedoporučuje

„Elektrický kartáček byl vynalezený pro handicapované pacienty, kteří nemají takovou motoriku, aby jim pomohl správně vyčistit zuby. Nejlepší nástroj na čištění zubů je lidská ruka a obyčejný zubní kartáček. Dokážou u průměrně inteligentního člověka zuby vždycky vyčistit nejlépe,“ doporučuje zubařka Taťána Vrbková. Elektrický kartáček může maximálně posloužit na dočištění a doleštění zubů.

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.