Avast plánuje vstup na londýnskou burzu. Hodnota firmy by mohla dosáhnout 90 miliard korun

8. listopad 2017

Anitivirová společnost Avast Software sídlící v Praze plánuje podle agentury Reuters vstoupit na burzu v Londýně. Firma o to chce údajně usilovat v polovině příštího roku, pokud to umožní podmínky na trhu.

Agenutra Reuters odhaduje, že by burza mohla podnik ohodnotit v přepočtu téměř na 90 miliard korun. Majitelé Avastu si podle Reuters už najali jako poradce firmu slavné rodiny Rotschildů. Pokud se plány skutečně potvrdí, šlo by podle agentury o dosud největší technologickou primární emisi akcií v Británii.

Čtěte také

Mluvčí Avastu ale odmítla zprávy o vstupech na burzu komentovat. „Pro společnost ale každopádně případný vstup na burzu představuje velmi důležitý krok kupředu," vysvětluje spoluvydavatel magazínu 067.cz Petr Koubský.

„Po spojení s AVG je to jistě velice aktuální záležitost, firmě nezbývá nic jiného než růst a zaútočit na pozici největšího vydavatele bezpečnostních softwarových technologií na světě, k čemuž má slušně našlápnuto,“ říká.

Firma se navíc už o vstup na burzu pokoušela před pěti lety, ale kvůli špatným podmínkám na trhu pak od plánů ustoupila.

České firmy ve světě

Jak úspěšné jsou vlastně obdobné české firmy v tom světovém měřítku? Pokud zůstaneme na poli počítačových technologií a tedy především bezpečnosti, velmi známá a úspěšná je také brněnská firma Safetica Technologies.

Ta už před lety obsadila pozici v žebříčku stovky nejlepších technologických firem v Evropě, který každoročně sestavuje americký časopis Red Herring. Firma se zaměřuje na ochranu citlivých dat a má zastoupení ve víc než 50 zemích světa.

A co se týká přímo londýnské burzy, tak tam už v minulosti se svými akciemi figurovala například těžební firma NWR nebo třeba výrobce léků Zentiva.

autor: mach
Spustit audio