Američtí demokraté hledají kandidáta do příštích prezidentských voleb

8. listopad 2017

Rok po šokujícím zvolení Donalda Trumpa prezidentem si američtí demokraté stále lížou rány způsobené porážkou Hillary Clintonové a hledají osobnost, která by se neoblíbenému prezidentovi postavila ve volebním klání v roce 2020, píše agentura AFP. Frustrace roste i mezi rozdělenými republikány. Jestli budou prezidentské zmatky pokračovat a vyšetřování možného spojení Trumpovy předvolební kampaně s Ruskem dostane konkrétní rozměry, nebudou možná demokraté jediní, kdo budou chtít do boje o Bílý dům vstoupit.

Někteří demokraté jsou optimističtí. Podle senátora Chrise Coonse je dnes strana „jednotnější a energičtější než před rokem“. Stínová kampaň je v plném proudu, přestože do příštích prezidentských voleb zbývá skoro 1100 dní. Několik potenciálních kandidátů už navštívilo Iowu a New Hampshire. Politologové ale upozorňují, že se v Demokratické straně zatím nerýsuje žádná dominantní osobnost. A zatímco demokraté hledají politického spasitele, musí ještě příští rok v doplňovacích volbách do Kongresu získat zpět ztracené mandáty.

Clintonová už kandidovat nechce, ale potenciálních adeptů jsou desítky. Ve hře zůstává senátor Bernie Sanders, který objíždí politická shromáždění, debatuje s republikány v televizi a pěstuje si armádu stranických stoupenců. V říjnovém průzkumu preferencí demokratických voličů z New Hampshire před primárkami pro rok 2020 se Sanders umístil na prvním místě. Druhý skončil někdejší Obamův viceprezident Joe Biden. V roce voleb bude Sandersovi 79 let a Bidenovi 77.

Sympatie k obhájci chudých

Už dnes je v řadách demokratů hvězdou afroamerický senátor Cory Booker, talentovaný řečník a obhájce chudých, který je označován za pokračovatele Baracka Obamy. Pokud by ale chtěli demokraté bojovat proti Trumpovi stejnými zbraněmi, byla by nejpravděpodobnější volbou miliardářka a slavná televizní moderátorka Oprah Winfreyová. Kandidaturu zvažuje i podnikatel v zábavním průmyslu Mark Cuban nebo bohatý ekologický aktivista Tom Steyer. Vstup do boje o Bílý dům už oznámil demokratický kongresman John Delaney, který by se jako úspěšný a bohatý podnikatel mohl zamlouvat zklamaným trumpistům.

A republikáni? Vnitrostranické vzpoury bývají málokdy úspěšné, ale Trump si o ni přímo říká. Senátorských mandátů se už vzdali Jeff Flake a Bob Corker, aby mohli prezidenta bez zábran kritizovat. Kandidaturu nevyloučil ani neúspěšný loňský uchazeč, guvernér Ohia John Kasich. A vyplatí se sledovat i dva další neúspěšné kandidáty, senátory Teda Cruze a Marca Rubia, soudí agentura AFP.

autor: gzb
Spustit audio