Spekulace kolem Zemanova zdravotního stavu jsou nedůstojné, měl by zveřejnit pravdu, říká lékař

9. listopad 2017

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček důrazně popřel, že by měl Miloš Zeman závažné zdravotní problémy. Reagoval tak na tvrzení brněnského regionálního politika Svatopluka Bartíka o prezidentově rakovině, která mu dává jen měsíce života. Ovčáček ve středu na Twitteru uvedl, že Zemanův právní zástupce podal trestní oznámení. Bez ohledu na vyhrocenou argumentaci ale zdravotní stav prezidenta republiky vzbuzuje otázky. „Chápu to, že jsou občané pohoršeni nebo že chtějí vědět, co se děje," říká

Podle Michaela Žantovského, bývalého diplomata, spolupracovníka prezidenta Havla a současného ředitele Knihovny Václava Havla, se zprávy týkající se zdravotního stavu neposlouchají příjemně. A i když je to privátní záležitost, v případě prezidenta připouští jako legitimní i veřejný zájem. „Zdravotní stav může mít dopad na výkon prezidentských povinností a na tuto situaci pamatuje i ústava, která umožňuje předčasné ukončení výkonu funkce právě kvůli zdraví," říká Žantovský a připomíná i případ komunistického prezidenta Ludvíka Svobody, který odstoupil v roce 1975.

„Pokud se ale prezident rozhodne nezveřejňovat údaje, samozřejmě vyvolává dohady, pochybnosti o jeho způsobilosti zastávat veřejný úřad a Sněmovna a Senát v takovém případě můžou konat podle článku 66 ústavy," dodává Žantovský.

Marek Orko Vácha, přednosta Ústavu lékařské etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, si myslí, že aktuální spekulace ohledně zdraví prezidenta jsou nedůstojné jeho úřadu. Proto by dle jeho názoru udělal Zeman nejlépe, kdyby svůj zdravotní stav zveřejnil. „Z hlediska etiky ho k tomu ale samozřejmě nemůže nikdo nutit," doplňuje lékař.

„V době působení prezidenta Havla si pamatujeme na dvě závažné epizody, kdy byl jeho zdravotní stav předmětem velkého veřejného zájmu a kdy kancelář prezidenta republiky a jeho ošetřující lékaři se souhlasem prezidenta zveřejňovali podrobné údaje o jeho zdravotním stavu,“ vzpomíná Žantovský.


Chápu to, že jsou občané pohoršeni nebo že chtějí vědět, co se děje, když Zemana vidí na televizních obrazovkách a potom slyší, že je všechno v pořádku a žádná diagnóza není.Marek Orko Vácha

„Nepředpokládáme, že se všichni lékaři na světě chovají zcela eticky,“ poznamenává Vácha v odpovědi na otázku, zda je možné, aby byl nějaký lékař donucen formulovat závěr, aby vyzněl ve prospěch či neprospěch nějakého politika. Obecně ale podle něj platí pravidlo, které v roce 1986 zformulovala Světová lékařská asociace, že nikdo a nic nesmí vstupovat do vztahu lékaře a pacienta. „Vztah lékař - pacient by měl zůstat nedotknutelný a ať si o tom myslíme cokoli, skutečně každý z nás máme právo na své lékařské soukromí,“ dodává.

Oba hosté se shodují na tom, že úplně jiná situace panuje například ve Spojených státech. Vácha si neumí představit, že by prezident USA svůj zdravotní stav nezveřejnil. Étos každé země je ale podle jeho slov jiný. Žantovský také připomíná odlišné postavení prezidentů obou zemí. „Nesmíme ale zapomínat, že v případě Spojených států jde o prezidenta, který disponuje nejmocnějším nukleárním arzenálem na světě, je velitelem amerických ozbrojených sil a jeho schopnost jednat racionálně a konzistentně v krizových situacích, je tedy pro bezpečnost země životně důležitá," dodává Žantovský.

autor: bum
Spustit audio