Thomas Kulidakis: Andrej Babiš v CNN aneb Být populistou může být pragmatické

9. listopad 2017

Leckomu by se mohlo zdát, že předvolební Andrej Babiš a Andrej Babiš povolební, pověřený sestavováním vlády, jsou dvě různé osoby.

Nebo možná jen před svými voliči záměrně spíše méně než více zmiňoval své proevropské smýšlení, které dává na odiv od prvních momentů po oznámení oficiálních výsledků českých voleb.

O svém proevropském, neboli prounijním smýšlením se Andrej Babiš snažil také přesvědčit diváky americké televizní stanice CNN. Pro PR Andreje Babiše, a pokud se stane premiérem, tak i pro obraz České republiky v zahraničí, bylo jeho vystoupení důležité. CNN má přece jen celosvětový dopad, o němž se jiným médiím může jenom zdát.

Samotný fakt, že Andrej Babiš mohl živým vstupem oživit vysílání CNN, je možné vnímat pozitivně i negativně. Ti největší optimisté by mohli říci, že se tím potvrdil význam a vliv České republiky ve světě, o němž je nejeden český národovec přesvědčený. Optimisté umírnění by si mohli pochválit, že pokud pomineme nepříliš dobrou výslovnost, možný příští český premiér se domluví světovým jazykem a v zahraničí o něj mají zájem.

Sněm ANO, Andrej Babiš

Mírný pesimista by ale mohl podotknout, že Andrej Babiš moc přesvědčivý nebyl, spíše vyhýbavý. A že si šéf hnutí ANO moc dlouho nevystačí s pouhými slovy nepodloženými činy, které by stoupence evropské integrace potěšily.

Naprostý pesimista by pak mohl suše poznamenat, že v titulku americké televizní stanice běžely bombastické nápisy o miliardáři a magnátovi, moderátorka se ke konci pobaveně usmívala. A že se ze strany CNN mohlo jednat o podobný druh zájmu, jaký mají lidé navštěvující ZOO.

Evropa je skvělý projekt

Když si rozebereme vyjádření Andreje Babiše, dozvíme se následující. V případě brexitu už asi neplatí jeho pochopení pro takzvané brexitáře, protože ho nezmínil a odchodu Londýna z Evropské unie litoval. Podle svých slov není populista, nýbrž pragmatik. A před pokračováním integrace se má Evropa zabývat terorismem, a hlavně nelegální migrací.

03632914.jpeg

V tomto případě se zaštítil přístupem Spojených států, Kanady a Austrálie. Což jsou zvláštní příklady. Washington prodělává vnitřní boj ohledně práva nelegálních migrantů zůstat v zemi. Některá z největších amerických měst se brání proti opatřením Trumpovy vlády, zeď na hranicích s Mexikem nestojí, prezidentským dekretům vzdorují soudy.

Kanada na svém území poblíž hranic s USA dočasně otevřela dočasný uprchlický tábor pro uprchlíky převážně z Haiti. Ovšem Syřany a další přijímá v počtu desítek tisíc.

Austrálie má detenční tábory na ostrovech Nauru a Manus. Posledně jmenovaný Austrálie uzavřela, podmínky v něm byly předmětem kritiky například OSN. Lidské bytosti, které Canberru žalovaly a v táboře byly umístěné, má rozhodnutím soudu australská vláda a společnosti spravující tábory odškodnit částkou vyšší než 1 miliardu českých korun. Andrej Babiš chtěl v minulosti oplotit Schengen, což na moři jaksi možné není. Teď možná názor změnil a přijde s návrhem jiné reformy.

Andrej Babiš

Jeho prohlášení, že je pragmatik a nikoliv populista, je ale určující. Jakožto populární politik může pro podporu evropské integrace v České republice učinit mnohé. Pokud se mu to pragmaticky bude hodit. Pragmaticky ale také může pokračovat v praxi svých předchůdců, kteří jinak mluvili v zahraničí a jinak doma.

Andrej Babiš na otázku moderátorky CNN, zdali se Česká republika vydá současným směrem od principů liberální demokracie vzdalujícího se Maďarska a Polska, odpověděl výčtem hesel o svých ekonomických úspěších, které tak dobře známe z jeho domácích vystoupení. Na konci zopakoval, že je proevropský pragmatik, a dodal, že „Evropa je skvělý projekt“.

autor: thk
Spustit audio