Ondřej Konrád: Od čeho by se SPD měla distancovat

10. listopad 2017

Sejdou-li se v jediném týdnu tři informace o rasistických projevech, přičemž v jednom případě jde o fyzické napadení a v dalším k výzvám na sociálních sítích k likvidaci školáčků, mohlo by to vést k dost chmurným úvahám nad stavem české společnosti.

Ale jde, aspoň doufejme, spíš jen o náhodný souběh krajních výronů tendencí, které jsou dávno známy a k nimž se ovšem dosavadní politické reprezentace rázně nepostavily a buď nehledaly anebo nedovedly najít prostředky, jak jim předcházet a eliminovat je.

Ale skeptik by dodal, že nic podobného nelze očekávat ani nyní, když se potichu rodí sněmovní spojenectví Hnutí ANO s SPD, k jejímuž lídrovi Tomiu Okamurovi se odvolávají pisatelé otřesných příspěvků na margo prvňáčků jedné teplické školy, mezi nimiž jsou děti cizinců ale i českých Romů, které by prý bylo třeba „rovnou střílet.“

Samozřejmě, předseda SPD k ničemu takovému nevyzývá. Ale zároveň musí vnímat, že je pro část tuzemských rasistů značně přitažlivý a ti v něm dokonce vidí jakého garanta „nápravy“. A tak adresně volají: „Okamuro, vyžeň to už konečně z republiky.“

Sdílný tajemník

Tomio Okamura

A pokud si nevymýšlí ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, a to zřejmě nikoli a má na to snad i svědky, pak před nedávnem tajemník SPD Jaroslav Staník na půdě sněmovního klubu horoval pro posílání homosexuálů, Židů a Romů do plynu.

Možná tak činil pod vlivem alkoholu, ale to by byla polehčující okolnost dosti chabá a veřejnost bude zvědava, jestli přijde nějaká reakce. Stejně jako distancování se od nenávistných pokřiků k teplické škole z nejvyšších pater SPD. Bez ohledu na to, že jde o region se specifickými problémy.

Ultras bez politické orientace

Nejprve slovní a pak brutální napadení Afričana fotbalovými fanoušky z Olomouce v pražské tramvaji je ovšem zcela jinou kapitolou a netřeba se domnívat, že se „ultras“ kteréhokoli klubu vztahují k Tomiu Okamurovi.

Kdyby se ostatně na českých fotbalových hřištích vyskytoval nějaký hráč téhož původu jako on, zřejmě by z ochozů slyšel krajně nepříjemné věci a osoby s jinou pletí nebo neevropskými rysy se od rozparáděných fotbalových nájezdníků už dávno drží v bezpečné vzdálenosti.

Fanoušci Slavie se vítězství svých oblíbenců nedočkali

A třeba ovšem dodat, že takové projevy jsou běžné i v jiných evropských zemích a dokonce se rasistické řeči občas pěstují i mezi samotnými hráči. Což jistě cosi o fotbalovém světě vypovídá, ale nelze to na druhé straně považovat za určující rys této všelidové zábavy.

Brutalita primitivních „vlajkonošů“ se naprosto drtivé většině české veřejnosti oškliví, těžko hledat někoho, kdo by je jim snažil rozumět. Zarážející však je, jestliže čerstvě zvolená poslankyně SPD nenávistné komentáře k teplickým dětem do jisté míry chápe. Jak aspoň sama napsala do regionálního týdeníku.

Byť po oslovení celostátními Lidovými novinami nakonec doznala, že kauzu vlastně moc nezná. Pak je ovšem těžké věřit, že SPD za některé své příznivce takříkajíc „nemůže“.

Spustit audio