Brazilský parlamentní výbor schválil úplný zákaz interrupcí

10. listopad 2017

Výbor brazilského parlamentu schválil návrh, který má v zemi bez výjimky zakázat provádění potratů. Informuje o tom britský deník Independent. V dokumentu, který příslušný komitét Národního kongresu odsouhlasil, se požaduje, aby brazilská ústava chránila život dítěte hned od početí. Návrh podporují hlavně konzervativní křesťanští poslanci, kteří se hlásí k evangelikálnímu hnutí.

Jeden z těchto zákonodárců, pastor Eurico, si myslí, že ať už potrat proběhne z jakéhokoliv důvodu, jedná se vždy o ďábelský a ničivý skutek. Na podporu svého argumentu si přinesl do brazilského parlamentu plastiku dvanáctitýdenního lidského plodu. Současný, už tak přísný brazilský zákon povoluje potraty v případech, kdy došlo k otěhotnění v důsledku znásilnění, a také při ohrožení života matky.

Výjimkou jsou i případy, při kterých byla diagnostikovaná anencefalie, vrozená porucha, při které dochází k poškození velké části mozku plodu. Britská televizní stanice Sky News navíc dodává, že dítě postižené touto chorobou po porodu většinou nepřežije ani prvních pár hodin nebo dnů. Ženám, které podstoupí interrupci z jiných než zmíněných důvodů, hrozí v Brazílii tresty odnětí svobody až do výše tří let.

Zvýhodnění matek předčasně narozených dětí

Návrh posvěcený parlamentním výborem, teď nicméně předpokládá eliminaci všech dosud legálních výjimek pro interrupci. Výbor zároveň zvažuje legislativu, který by prodloužila mateřskou dovolenou pro matky předčasně narozených dětí, informuje britský Independent.

Soukromé kliniky pro bohaté

Většina bohatších žen žijících v brazilských městech si podle něj v současnosti dokáže zajistit poměrně snadno bezpečné potraty na některé ze soukromých klinik. Ty chudší jsou naopak často odkázané na různé šarlatánské a riskantní praktiky. Navíc tisíce z nich skončí v nemocnici v důsledku špatných podmínek v průběhu zákroku.

Podle průzkumu, který částečně financovalo brazilské ministerstvo zdravotnictví, v roce 2015 podstoupilo umělé přerušení těhotenství v jihoamerické zemi více než 400 tisíc žen.

Nově navrhovaná legislativa má být schválená v rámci ústavního dodatku. Na její potvrzení tak bude potřeba dvoutřetinová většina hlasů v obou komorách brazilského Národního kongresu, uzavírá deník Independent.

autor: thk
Spustit audio