Bílá Evropa a čistá krev. Oslavy Dne nezávislosti v Polsku se nesly ve znamení nenávisti

13. listopad 2017

Během sobotních oslav polského Dne národní nezávislosti se ve Varšavě sešlo asi 60 tisíc pravicových extremistů. Někteří z nich skandovali rasistická hesla a vyjadřovali nenávistný postoj k židům, muslimům a homosexuálům.

O situaci v Polsku se rozepisuje evropská odnož serveru Politico.

Jak informuje, desetitisíce nacionalistů pochodovaly hlavním městem s transparenty s nápisy „Bílá Evropa“ nebo „Čistá krev.“

Z pár stovek desetitisíce

Policisté odhadli počet účastníků pochodu na 60 tisíc, včetně neofašistů. Ti pochodovali v kuklách v červeném oblaku kouře z dýmovnic. Takto dramatické momenty přitom byly k vidění v zemi, ve které zemřely miliony lidí během nacistického běsnění za druhé světové války, podotýká portál.

Mnoho lidí z řad pochodujících řeklo médiím, že nejsou součástí radikálních pravicových skupin a přišli pouze oslavit Den nezávislosti. Hlavními pořadateli protestního pochodu byla trojice organizací: Všepolská mládež, Národní hnutí a Národně radikální tábor.

Formace Všepolská mládež pořádá protesty na Den nezávislosti od roku 2010. Tehdy se jich účastnily pouze stovky příznivců. V průběhu doby ale akce zmohutněla, když je doplnili sympatizanti z celé Evropy. Letošní manifestace Všepolské mládeže tak zastínila jiné události v rámci oslav.

Navíc se zdá, že víkendové demonstrace získaly tichou podporu vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), píše Politico. Polské úřady demonstraci povolily a označily ji za regulérní akci. To znamená, že žádná jiná organizace nemohla v trase pochodu protestovat.

Mše, průvody i běžecké závody. Polsko slaví Den nezávislosti

V předchozích letech se udály roztržky mezi pravicovými radikály a antifašisty. Letos ale policie trasu průvodu uzavřela tak, aby se znepřátelené strany nemohly střetnout.

Rasismus bez odsouzení

Po ukončení průvodu řekl polský ministr vnitra Mariusz Błaszczak, že se pochod obešel bez incidentů. Zároveň odmítl připustit, že při akci zazněla rasistická hesla. Na dotaz jednoho novináře k problému ministr odvětil, že takový pocit má pouze samotný žurnalista. Na věc se prý totiž dívá ne jako novinář, ale jako politický aktivista.

Rasistická a xenofobní hesla navíc bezprostředně neodsoudili ani jiní čelní představitelé polské vlády. To může dále prohloubit obavy Evropské unie z toho, že polská politika se posouvá stále více doprava, myslí si Politico. Jak server připomíná, mezi Bruselem a Varšavou již několik měsíců panuje napětí kvůli reformám v justici.

Předseda Práva a spravedlnosti Jarosław Kaczyński se oslav výročí polské nezávislosti zúčastnil v Krakově a sám nešetřil nacionální rétorikou. „Naše požadavky budou naplněny pouze v případě, budou-li mít masovou podporu,“ řekl politik. Jak dodal, Poláci se musí zaměřit na národní konsolidaci a pokusit se přesvědčit ty, kteří je neakceptují či dokonce nenávidí.

Národní emancipaci si přímo v Polsku připomněl i jeho bývalý premiér a momentálně předseda Evropské rady Donald Tusk, který se současnou vládou ve Varšavě vede dlouhodobé spory.

Mše, průvody i běžecké závody. Polsko slaví Den nezávislosti

Tusk je přesvědčený, že oslavy Dne nezávislosti by měly probíhat ve veselé atmosféře, a ne za skandování nenávistných hesel. „To je důvod, proč jsem přijel do Polska oslavovat. Chci říct svým pozitivně smýšlejícím krajanům, že nejsou sami. Osobní svoboda každého z nás je zárukou svobodného Polska,“ cituje Tuska server Politico.

autor: rer
Spustit audio