Češi nevěří Unii kvůli vlastním politikům. Svádějí své chyby na Brusel, tvrdí expert

15. listopad 2017

Evropskou unii vnímá pozitivně jen třetina Čechů, což je nejméně ze všech členských států, a jen zhruba pětina je pro přijetí eura. Zjistil to průzkum Eurobarometru. „Důvěra lidí často nesouvisí s tím, co se v Unii děje. Volby ukazují, že český volič není spokojen s fungováním domácího politického systému a přenáší se to do nedůvěry v Evropskou unii. Potvrzuje to řada výzkumů,“ říká Petr Kaniok z Mezinárodního politologického ústavu Masarykovy univerzity.

„Podpora Evropské unie klesá ve většině nových členských zemí. Očekávání po vstupu byla vysoká, ale nenaplnila se. Naše situace je specifická v tom, že čeští představitelé jsou velmi skeptičtí k integraci a řekl bych, že tím ovlivňují i své voliče,“ doplňuje.


Naši politici Unii používají jako boxovací pytel, do kterého se trefují, když se jim to hodí.Petr Kaniok

Pro české politiky je prý pohodlné mluvit o diktátu z Bruselu, protože se tím zbavují viny za svá pochybení ve vyjednávání. Napomáhá tomu i fakt, že většina voličů nezná unijní rozhodovací mechanismy, které upřednostňují kompromis a dohodu členských států.

Neznalost jazyků neomlouvá

Zasedání Evropského parlamentu

„Nedokážeme si naformulovat cíle a požadavky, které od Bruselu chceme. A následně si je vylobbovat. Přitom existují i malé státy jako Nizozemsko nebo severské země, které jsou v prosazování svých zájmů velmi úspěšné,“ zdůrazňuje Kaniok.

Problémem je podle něj i to, že čeští politici obvykle nejsou příliš dobře jazykově vybaveni. Právě nedostatečná angličtina je u zásadních neformálních vyjednávání obrovským hendikepem.

Czexit by byl katastrofa

Případný odchod z Evropské unie by pro Českou republiku podle Kanioka znamenal naprostou katastrofu. Z hlediska ekonomiky a obchodních vazeb jsme totiž závislí na unijních státech a případné vystoupení by české hospodářství okamžitě a citelně zasáhlo.


Schází nám věcná debata o Evropské unii bez nálepkování, že je někdo euroskeptik, nebo eurohujer. Možná to je téma spíš pro psychology.Petr Kaniok

Čeští euroskeptici prý veřejnosti tvrdí, že bychom se vystoupením zbavili závazků a zároveň si uchovali výhody integrace. „Tak to ale nefunguje. Ukazuje to třeba vyjednávání s Velkou Británií, což je ekonomicky a politicky násobně důležitější země. Žádné výhodné podmínky zatím nedohodli,“ podotýká.

Před referendem o brexitu ale zastánci setrvání rovněž argumentovali tím, že odchod by znamenal katastrofu, tyto scénáře se ale ani po roce nenaplnily. Kaniok k tomu ale namítá, že Velká Británe je stále součástí evropských struktur. A nikdo neví, co se stane, až skutečně vystoupí.

Jsou čeští euroskeptici zoufalci? Měli bychom vstoupit do tvrdého jádra Evropské unie? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio