Jefim Fištejn: Paradise Papers - jak mizely peníze v daňových rájích

15. listopad 2017

Před několika dny mezinárodní konsorcium investigativních novinářů zveřejnilo skoro 14 tisíc stránek přísně tajných dokumentů, které patřily vážené bermudské právní kanceláři Appleby.

Celý svazek dostal název Paradise Papers - Rajské papíry, neboť šlo o daňové raje. Právní kancelář Appleby za podmínek přísné důvěrnosti poskytovala prominentním klientům choulostivé služby v oblasti zakládání offshorových společností. Mezi odhalenými prominenty jsou členové britské královské rodiny, ministři, zákonodárci, miliardáři, hvězdy showbusinessu a největší světové korporace.

Některá odhalení se týkají americko-ruských vztahů. Na titulních stránkách amerických novin se objevila kupříkladu informace o tom, že ministr obchodu Spojených států Wilbur Ross je podílníkem rejdařství, které poskytuje služby ruské společnosti Sibur vlastněné blízkými přáteli Vladimíra Putina, jako jsou: Timčenko, Mikelson nebo Putinův zeť Šamalov. Ministr Ross se o tom zapomněl zmínit, když během senátního slyšení byl na to tázán.

Druhý významný skandál je spojen s dříve neznámou skutečností, že když před několika lety americký miliardář a průkopník v oblasti vysokých technologií Jurij Milner kupoval velký balík akcií společností Facebook a Twitter, dostal na to půjčky od Gazpromu a bankovních domů velmi blízkých Kremlu. Zájem Kremlu o ovládnutí obřích sociálních sítí v Americe nevypadá zcela neškodně ve světle obvinění ze zasahování Moskvy do amerických prezidentských voleb.

Korporace jako součást podnikání

Právník a finančník Bill Browder, který stojí za vznikem tzv. Magnitského seznamu, zdůrazňuje, že většině majitelů ruské společnosti Sibur je vstup do Spojených států zakázán právě v souvislosti s jejich podílem na usmrcení Sergeje Magnitského, známého to kritika Kremlu.

Bernard Bernie Sanders

Bývalý prezidentský kandidát za Demokratickou stranu a věčný bouřlivák Bernie Sanders učinil v těchto dnech prohlášení, které citovala všechna média: „Svět se nezadržitelně sune směrem ke vzniku mezinárodní oligarchie, kdy hrstka miliardářů bude kontrolovat značnou část globální ekonomiky.“

S tím nesouhlasí jeho ruský protějšek, předseda Výboru pro ekonomickou svobodu Pavel Ivlev. Ten říká: „To je mi objevení Ameriky! Každý ví, že nadnárodní korporace vládnou gigantickými zdroji, a tím i mocí. Společnosti, jako jsou Apple, Google nebo Boeing mohou úspěšně lobbovat a prosazovat své oblíbence na celostátní nebo lokální úrovni. Jenže na rozdíl od Ruska ve Spojených státech spolehlivě funguje demokratický systém založený na existenci mechanizmu brzd a protivah.

Dokud systém funguje, funguje také společnost. Korporace jsou součástí podnikání a každý podnik se snaží ušetřit na daních. Je jen přirozené, že kapitál ze Spojených států, kde korporatní daň činí 35 procent, utíká třeba do Irska, kde zátěž nepřevyšuje 10-12 procent.

Ti, kteří brání snížení daňové zátěže, fakticky působí proti zájmům Spojených států. Je načase změnit americký daňový systém, protože je beznadějně zastaralý a konkurence neschopný na světových trzích,“ podotýká k vnitroamerickému sporu předseda ruského Výboru ekonomické svobody Pavel Ivlev.

Spustit audio