Lom Kamenárka ve Štramberku je plný vzkazů. Lidé je skládají z tamních balvanů

5. listopad 2018
Česko – země neznámá

Je to, jako kdybyste se ocitli ve středomoří. Bílé vápencové skály, teplomilné rostliny a živočichové. Přesně tak to vypadá v bezprostředním okolí malebného městečka Štramberk v Moravskoslezském kraji. A tamní opuštěný lom Kamenárka je takovou moravskou obdobou letní pohody v horách v Itálii či Dalmácii.

Kamenárka jsou vlastně lomy dva – Horní a Dolní. Z té Dolní postupně vzniká botanická zahrada. Horní zůstává zachována v takovém stavu, v jakém ji opustili před zhruba sto lety těžaři.

Některé prameny tvrdí, že se zde vápenec dobýval ručně už od středověku. V jiných se dočteme, že těžba začala až ve druhé polovině 19. století. Každopádně pro znalce geologie doplňme, že se zde pokochají odkryvy tithonských štramberských vápenců. Mimo to je lom i velmi cennou paleontologickou lokalitou – bylo zde nalezeno přes 650 druhů fosilií.

Vzácné poklady se však Kamenárkou prohánějí i dnes. Jedním z nich je vzácný motýl jasoň černooký. Jde o endemit, tedy druh, který nenajdete nikde jinde, než právě ve Štramberku. Dalším kriticky ohroženým tvorem je ještěrka zední.

Málokdo odolá zvěčnit na dně lomu pomocí kamenů své jméno či jiný vzkaz

Rájem pro mnoho obojživelníků je pak malé jezírko, které lidé poeticky nazvali Stříbrné. Plněné je pouze dešťovou vodou, a když budete mít štěstí, zahlédnete v něm třeba mloka skvrnitého. Jezírko leží na dně lomu Horní Kamenárka. A právě jeho tato travnatá plocha slouží lidem jako jakási obří tabule pro vzkazy. Z volně ležících kamenů si zde tvoří svá vyznání lásky, podpisy či jen obrázky.

Spustit audio