Brněnská ČSSD mě vyloučila, protože jsem sociální demokrat, říká Jakub Patočka

16. listopad 2017

Sociální demokraté vyloučili novináře Jakuba Patočku. Oficiálním důvodem je, že organizoval referendum o nádraží v Brně a prosazoval jeho umístění v centru. „Vyloučili mě za to, že jsem se choval jako sociální demokrat,“ tvrdí Patočka, který se proti rozhodnutí hodlá odvolat. Premiér a expředseda strany Bohuslav Sobotka postup svých spolustraníků označil za politiku bolševické netolerance. Pokud ta v sociální demokracii zvítězí, stane se ze strany nevolitelná sekta.

„Někteří brněnští sociální demokraté se to snažili bagatelizovat, ale dostal jsem podporu i od lidí, kteří věci vidí jinak než já. Třeba úřadující předseda strany Milan Chovanec, který tím byl úplně rozhořčen,“ uvádí Patočka.


Když někoho vyloučíte za odlišný názor, protože odmítá principy demokratického centralismu, připomenete to, čím proslula komunistická strana.Jakub Patočka

Zdůrazňuje, že ve straně neměl žádné mocenské ambice. „Vstoupil jsem do ní, protože se cítím být evropským sociálním demokratem. Politické kultuře by obecně prospělo, kdyby lidé vstupovali do stran. Dnes je v nich většina kvůli mocenským ambicím,“ myslí si šéfredaktor Deníku referendum.

Vyloučeni mají být jiní

„V ČSSD je spousta lidí, kteří straně svým vystupováním nedělají čest. Například v Brně máme člena, který přirovnává lidi ke slimákům,“ připomíná Patočka výroky místostarosty Brna-Bohunic Milana Hrdličky na adresu migrantů. „Rasistické projevy jsou za hranou a mělo by se za ně vylučovat,“ dodává.

Roman Onderka, brněnský primátor a místopředseda ČSSD

Veřejná kritika poměrů ve straně podle něj naopak do demokracie patří, byť připouští, že musí mít určité meze. „Je ale nutné diskutovat o tom, proč sociální demokracie před dvanácti lety referendum podporovala a usilovala o to, aby nádraží bylo v centru. Pak ale názor bez vysvětlení změnila a vyžaduje to i po svých členech,“ zdůrazňuje Patočka.

Babiš je podvodník

Sociální demokracie podle něj selhává v tom, že nejde do jasné opozice na všech úrovních proti hnutí ANO. „Je tou nejhorší formou české oligarchické pravice. Brněnský primátor Petr Vokřál sdílel fotografie z autobusu bez řidiče, že ji prý ukáže odborářům z dopravního podniku. Posmívá se lidem práce, že chtějí zvýšit mzdy. A sociální demokracie místo toho, aby na něj vystartovala, tak vylučuje mě.“


Babiš je podvodník v tom smyslu, že lidem něco říká a něco jiného pak dělá. Třicet procent lidí se jím nechalo podvést. Babiš by si to měl užít, protože věřím tomu, že se to už nebude opakovat.Jakub Patočka

Patočka je autorem knihy Žlutý baron, ve které obviňuje Andreje Babiše, že je v politice z ekonomických důvodů. „On se mě snaží dehonestovat tím, že jsem měl mít nějaké příjmy ze sociální demokracie. Budu po něm požadovat omluvu, nenechám se urážet od podvodníka, lháře a s největší pravděpodobností i zloděje,“ uzavírá.

Kdo v sociální demokracii usiluje o koalici s Andrejem Babišem? Je Roman Onderka úspěšný politik? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.